4-и института обединяват усилията си за разработване на съвместни научни проекти в селското стопанство

Среща с ръководствата на 4 института проведе председателят Селскостопанска академия проф. Васил Николов - Институт по зеленчукови култури „Марица“, Институт по овощарство – Пловдив, Институт за изследване и развитие на храните – Пловдив и Институт по растителни и генетични ресурси „К. Малков” – Садово
На срещата, бяха обсъдените възможностите за създаване на Център за професионално обучение, съвместно с акад. Мария Балтаджиева, за придобиване на степен на професионална квалификация по професиите: - „Техник на електронна техника“, специалност „Промишлена електроника“; - „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, специалност „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“; - „Оператор в хранително-вкусовата промишленост”, специалности „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“ и „Производство на консерви“; - „Фермер“, специалност „Производител на селскостопанска продукция“.
Обсадени бяха и възможността за задълбочаване на интеграцията между 4-те института, обединяване на усилията: -за разработване на съвместни научни проекти и кандидатстване по национални програми и програми на Европейския съюз; - ефективно използване на лабораторната техника; -подобряване и модернизиране на материалната база чрез по-ефективно управление и използване на наличното оборудване в институтите.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът е силно химизиран още от полето

Хлябът е силно химизиран още от полето

Земята ни вече е уморена от химическите торове и хербициди, а хлябът е силно...

Хранителна индустрия

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Традиционен фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” се провежда в Мелник. Целта на фестивала...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия