Български домати – история, настояще и перспективи

Ботаническата градина към Университета „ЕЛТЕ”- Будапеща и посолството на България в Унгария организираха празник „Ден на домата”.
Директорът на Ботаническата градина Ласло Орлоци откри празника държейки български домат сорт ‚Алено сърце“. Той изтъкна, че унгарският народ помни историята и с почит и уважение се отнася към българските градинари, отглеждали на техните земи най-вкусните зеленчуци и тяхната роля за развитието на зеленчукопроизводството в Унгария.
 Славата на българския домат се носи през вековете и ние трябва да го съхраним, подчерта  Орлоци.
 На малка площ в красивата ботаническа градина намериха място български сортове домати, отгледани с много любов и нужните грижи. Доц. Даниела Ганева изнесе лекция на тема: „Български домати – история, настояще и перспективи” Дискутирани бяха въпроси, свързани с отглеждането на домати, качеството на свежата продукция и на суровината, възможности за закупуване на семена от български домати и технологии за тяхното отглеждане.
 Обсъдени бяха формите за кандидатстване и начина на финансиране на научни проекти и възможности за участие в различни прояви - форуми, конференции, открити дни и други. Дискутирани бяха възможностите за сътрудничество в сферата на аграрната наука, зеленчукопроизводството и селекцията.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия