СТЕКПО 2017 - национално договаряне между фермери, преработватели и ресторантьори

Инвеститори и чуждестранни представители се събраха  на  второто издание на „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо”, за да споделят и обменят опит в говедовъдството.  Домакин на събитието отново  бе фермерът Николай Димов в Стефан Караджово, Ямболска област.
 На събитието бяха представени тенденциите в сектора, съвременните начини за хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания в говедовъдството Специално внимание бе отделено на пазара на говеждо месо и възможностите за директни доставки до големите търговски вериги.
Един от водещите консултанти по хранене д-р Иван Миланов от екипа на HL-TopMix запозна фермерите с тенденциите в храненето, като представи по време на семинарния ден темата „Хранене на говедата – угояване и финишинг”. Засегнати бяха  важните моменти относно преминаването през различните фази на развитие, успешното управление на хранителния процес и правилния подбор на концепция. Екипът на HL-TopMix бе на разположение и през двата дни на форума за индивидуални консултации относно храненето.
По време на събитието се проведоха обучителни семинари по важни и практични теми, свързани с отглеждането, храненето, здравния мениджмънт, подготовка на изложбени животни, представени от 12 лектора от Холандия, Ирландия и Германия. Представени бяха и професионални техники по транжиране.
За първи път се проведе изложбен конкурс за породата „Абърдийн Ангус“ /млади бикове до 2 г. На изложението бяха представени италианските породи „Кианина“, „Маркиджана“, „Пиемонтес“ както и немски „pedigree Месодаен Симентал“. Международни експерти от Германия, Ирландия и Румъния споделиха своя опит и добри практики по въпроси свързани със селекцията и репродукцията, отглеждането и правилното хранене, силажирането на тревните видове и люцерна, подготовката на племени животни за изложба и др.
Председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България Стоян Чуканов сподели, че „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо надхвърля границите на страната ни и се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.
Ути Бъчваров  бе сред поканените български готвачи, които  демонстрираха качествата на българското месо, което освен да бъде търсено на родната трапеза, все повече възвръща позициите си и на европейските пазари. Изложението бе съпътствано от много забавления: томбола с награда юница „Абърдийн Ангус“, Ути Бъчваров приготви „Чили кон Карне“, а за доброто настроение на всички гости на СТЕКСПО 2017 се погрижи певицата Райна.
СТЕКПО 2017  има за цел да се превърне в национално договаряне между фермери, преработватели, хотелиери и ресторантьори.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия