СТЕКПО 2017 - национално договаряне между фермери, преработватели и ресторантьори

Инвеститори и чуждестранни представители се събраха  на  второто издание на „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо”, за да споделят и обменят опит в говедовъдството.  Домакин на събитието отново  бе фермерът Николай Димов в Стефан Караджово, Ямболска област.
 На събитието бяха представени тенденциите в сектора, съвременните начини за хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания в говедовъдството Специално внимание бе отделено на пазара на говеждо месо и възможностите за директни доставки до големите търговски вериги.
Един от водещите консултанти по хранене д-р Иван Миланов от екипа на HL-TopMix запозна фермерите с тенденциите в храненето, като представи по време на семинарния ден темата „Хранене на говедата – угояване и финишинг”. Засегнати бяха  важните моменти относно преминаването през различните фази на развитие, успешното управление на хранителния процес и правилния подбор на концепция. Екипът на HL-TopMix бе на разположение и през двата дни на форума за индивидуални консултации относно храненето.
По време на събитието се проведоха обучителни семинари по важни и практични теми, свързани с отглеждането, храненето, здравния мениджмънт, подготовка на изложбени животни, представени от 12 лектора от Холандия, Ирландия и Германия. Представени бяха и професионални техники по транжиране.
За първи път се проведе изложбен конкурс за породата „Абърдийн Ангус“ /млади бикове до 2 г. На изложението бяха представени италианските породи „Кианина“, „Маркиджана“, „Пиемонтес“ както и немски „pedigree Месодаен Симентал“. Международни експерти от Германия, Ирландия и Румъния споделиха своя опит и добри практики по въпроси свързани със селекцията и репродукцията, отглеждането и правилното хранене, силажирането на тревните видове и люцерна, подготовката на племени животни за изложба и др.
Председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България Стоян Чуканов сподели, че „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо надхвърля границите на страната ни и се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.
Ути Бъчваров  бе сред поканените български готвачи, които  демонстрираха качествата на българското месо, което освен да бъде търсено на родната трапеза, все повече възвръща позициите си и на европейските пазари. Изложението бе съпътствано от много забавления: томбола с награда юница „Абърдийн Ангус“, Ути Бъчваров приготви „Чили кон Карне“, а за доброто настроение на всички гости на СТЕКСПО 2017 се погрижи певицата Райна.
СТЕКПО 2017  има за цел да се превърне в национално договаряне между фермери, преработватели, хотелиери и ресторантьори.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия