Агроизложението БАТА АГРО в Стара Загора ще бъде под знака на иновациите в земеделието

Агроизложението БАТА АГРО в Стара Загора ще бъде под знака на иновациите в земеделието. От 15 до 18 май на летището в Стара Загора ще се съберат най-големите и престижни компании за агротехника у нас, които ще покажат тенденциите, новите технологии и иновации в агробизнеса.
Изложението ще събере компании, предлагащи продукти за селското стопанство, земеделски производители и държавни институции. Ще има много промоции и атрактивни оферти. Очакват се гости от чужбина, представители на най-големите световни брандове земеделска техника, предприемачи и студенти, посещения на фермери от съседни държави.

5 000 декара с шафранов минзухар са засети до момента в страната

5 000 декара с шафранов минзухар са засети до момента в страната. Целта ни обаче е да произвеждаме луковици, но за това ще ни трябват поне 1 000 декара, заяви Хасан Тахиров, председател на националната шафранова асоциация.
Пазарът предлага много възможности за производителите на шафран, след като стана известно, че освен за кулинария, той се използва и в медицината. След дългогодишна усилена работа на председателя на БНАПШШП и проучване с участието на световни учени е установено, че природните условия в нашата страната са подходящи за отглеждане на най – ценната и скъпа подправка в света.
Участниците и гостите на конференцията в Кърджали имаха възможност да видят: растението – луковици, цветове и близалца на шафран; шафранът – като суровина, съхранявана в стъклени контейнери; готови продукти с вложен в тях шафран: мармалад, близалка с шафран, водка с шафран; мостри на екстракти и тинктури от шафран.
Посетителите имаха възможност да усетят аромата на сапуните, на дневните и нощните кремове, както и да се насладят на парфюма с екзотичен аромат на шафран.В процес на разработка са и редица други продукти, като например чай от шафран
Важен момент е необходимостта от кооперирането на производителите, които в момента са около 4 хиляди – това ще позволи да се постигнат повече успехи в отглеждането на шафрановия минзухар. До края на 2018 г. производителите имат голямата амбиция да разработят около 100 вида шафранови продукти за нашия пазар

22 250 хектара са засегнатите от вредители и болести площ

6-те държавни горски предприятия работят усилено по усвояване на увредената дървесина по вече изготвения и действащ краткосрочен план за действие. Необходимо е да бъдат увеличени темповете на усвояване на увредената  дървесина в общинските горски територии, както и да бъдат информирани частните собственици на гори, че имат увредени гори, заяви зам.-министърът Атанас Добрев.
22 250 хектара  са засегнатите от вредители и болести площи за цялата страна, от които  6 000 хектара са засегнати от корояди. Нападнатите площи са основно в районите на Регионалните дирекции по горите -Кюстендил, Кърджали, Смолян и София. Предвид направения експертен анализ на ситуацията е необходимо да се изготви икономическа обосновка и да се продължи с активната работа и залесителни дейности, свързани с преодоляване на проблема със съхненето на иглолистните култури, категоричен е зам.-министър Добрев.

БАБ: Mного от фермерите кандидатстващи по мерките за биоземеделие и агроекология няма да успеят да очертаят площите си

Mного от фермерите кандидатстващи по мерките за биоземеделие и агроекология няма да успеят да очертаят площите си и ако не се удължи срокът на кампанията на общоевропейско ниво с решение на Брюксел, те ще търпят санкции, заявиха от Българска  асоциация на биопроизводителите.
На биопроизводителите не е било позволено сами да изграждат преработвателни мощности по мярка 4.2 . Това е и причината по-голяма част от първичната продукция да се изнася навън, и да се връща на българския пазар на доста високи цени. Биоживотновъдите които отскоро се възползват от компенсаторните средства ще са най-засегнати от спирането на приема по мерките 10 и 11, тъй като мнозина от тях сега ще заявяват животни за биологично отглеждане под условие. Освен това според промените в Наредба 2 за млякото, животновъдите ще бъдат обучавани сами да взимат проби и да ги карат в сертифицираните лаборатории за изследвания.
Според биопроизводителите в сектора има голяма спекула основно от страна на търговците, което е причина за създадената представа у обществото, че биопродуктите у нас са скъпи. Скъпи според тях са вносните продукти, докато тези, произведени у нас са на цени близки до тези на ковенционалните. Те дадоха пример с козето сирене, чиято цена ако е произведено по конвенционален път е между 12 и 14 лева, то за биологичното тя не би трябвало да е над 18 лева.
Делът на европейските субсидии в себестойността на произведената биопродукция е различен за отделните производства, като има такива, при които той не надвишава дела им в себестойността на производството на конвенционална земеделска продукция.

Румен Порожанов:Целевите изследвания и политики в селското стопанство ще помогнат за справяне с основните предизвикателства

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов участва в конференция в Брюксел на тема: „Иновации за бъдещето на земеделието и селските райони“, организирана от ЕК и посветена на взаимовръзката между наука, иновации и земеделие. На конференцията присъства и Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и председателя на комисията по земеделие в Европейския парламент Чеслав Адам Шекерски.
Целевите изследвания и политики в областта на селското стопанство и биоикономиката ще помогнат за справяне с основните предизвикателства, пред които сме изправени днес, като гарантира: жизнеспособно производство на храни в отговор на нарастващото световно търсене; устойчиво управление на природните ресурси и действия в областта на климата; балансирано развитие на селските райони и техните общности, подчерта Порожанов.
През юни Българското председателство на Съвета на ЕС организира водеща конференция, посветена на научните изследвания и иновации в  Пловдив– Food 2030, като двигател на преминаването към устойчивите хранителни системи. Такава трансформация изисква научни изследвания и иновации, които поставят хранителната система в центъра. Това е средство за гарантиране на продоволствената и хранителната сигурност в променящия се свят в комбинация с натиска, оказван от климатичните промени, недостига на ресурси, намаляването  на биологичното разнообразие, недохранването, демографските промени и миграцията.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия