Oткрит ден на десертното и винено грозде ще се проведе в Плевен

Институтът по лозарство и винарство - Плевен организира открит ден на десертното и винено грозде  на 23 август. Събитието ще се проведе в сградата на института.
Учените ще представят селекционираните нови десертни и винени сортове лози, както и лози за реализация. Ще научим кои са болестите и неприятели по лозата през тази година. На открития ден ще  бъдат  предствени  торове, препарати за растителна защита и други. За всички любители организаторите са подготвили дегустация на зряло и десертно грозде реколта 2018 г., и вино 2017 г.
Сортовото разнообразие при лозата е много голямо, като различията между сортовете могат да бъдат: аромат, вкус, оцветяване, едрина на зърното и гроздовете, раннозрелост и др. Според тези различия делим лозата  на десертни и винени групи. Към десертните видове се отнасят „Болгар”, „Брестовица” и др., а към винените „ Мискет” Мерло, Димят, Каберне и др.

Площите със сорго се увеличават

Площитесъс сорго у нас в момента са между 50 000 и 70 000 декара, но постоянно се увеличават. Една от възможностите индустриалното отглеждане на сорго да се увеличи е фуражните заводи да гарантират на производителите, че ще изкупят определени квоти зърно.
 Ще бъденаправено демонстрационно поле със сорго от български и чужди хибриди. „Инициативата е съвместна с междупрофесионалната европейска асоциация по въпросите на соргото „Sorghum ID”, чиято цел е рекламиране и популяризиране на соргото на териториите на няколко европейски страни, сред които и България.
Соргото  заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Културата е разпространена в шестте континента в райони, където средната лятна температура е над 20 градуса. То е житно растение, което по морфологични белези прилича на царевицата, но формира зърното в метлица. Характерно за това растение е неговата сухоустойчивост. В райони с големи засушавания и горещ климат от соргото се получават по-високи добиви в сравнение с царевицата.
 Растението има способността при продължителна суша да задържа растежа и развитието си и при валеж да ги възстановява отново. То е много добра храна за почти всички видове животни, а по хранителна стойност се изравнява с царевицата. В редица страни на Азия, Африка, Индия и особено в Китай соргото се използва за производство на различни видове алкохолни продукти, включително вино и бира.

Започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis

Държавен фонд „Земеделие“ започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis за овцевъдите и козевъдите, съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013.
 До момента са преведени 15,2 млн. лева на 8 191 земеделски стопани от цялата страна, отглеждащи овце-майки и кози-майки. Ставката за подпомагане на глава животно е 15 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора.
Превеждането на субсидиите по de minimis продължава. Общият размер на помощите по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 15 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

Земеделски институт - Шумен бе приет за член на сдружението „Sorghum ID”

Земеделски институт -  Шумен бе приет за член на сдружението „Sorghum ID”
Постигната е договореност за организиране на демонстративно поле с различни сортове и хибриди сорго за зърно и зелена маса.  Откритият ден по соргото, който ще се проведе на 28.09.2018г.
Учредяването на новата Европейска междупрофесионална организация „Sorghum ID” бе на 26 септември миналата година в Брюксел. Проектът е финансиран от ЕК по земеделие към Европейския съюз за срок от 5 години. Асоциация „Sorghum ID” има за цел да популяризира отглеждането на сорго в страните членки на ЕС Франция, Италия, Румъния и България, както и Русия и Украйна.

Изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев участва в кръгла маса за обсъждане на проекта "Сподели България"

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев заедно с министъра на туризма  Николина Ангелкова  участва в кръгла маса в гр. Бургас за обсъждане на проекта "Сподели България" относно 12-те винено-кулинарни дестинации.
 С представители на местната власт и туристическия и земеделски сектор в региона  бяха дискутирани дестинациите „Добруджа и Северно Черноморие“ и „Южно Черноморие“.
Кръглата маса е част от инициативата за създаване и утвърждаване на дестинациите, по която съвместно работят Министерството на туризма, Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по лозата и виното.
 До пика на гроздоберната кампания остават 20 дена и ако времето се задържи с високи температури, ще налее захар в гроздето и ще приберем добра реколта. Очакванията за гроздовата реколта са за по-малко като количества грозде. Надявам се в качествено отношение нещата да стоят по-различно, коментира Красимир Коев.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия