Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри участниците представиха традиционни храни, напитки и други продукти от региона, както и материали, свързани с културното и природното наследство. Вкусните кестенови плодов се предлагат варени, печени или приготвени в ястия и са незаменима украса на всеки щанд.
В празничната програма участват самодейните състави при читалищата в населените места на Подгорието и Петрич, които представят местен фолклор. По време на събитието в творческо ателие „Сръчко“ има забавления за малки и големи.
Фестивалът се организира от Дирекцията на ПП „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите, с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с фондация „Биоразнообразие“ и Пиринския туристически форум.

В Стара Загора се проведе фестивалът на виното и културното наследство Августиада

Над 30 български и чужди изби се включиха в тазгодишното седмо издание  Августиада. Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади от Швейцария поглезиха посетителите, а Метро академия се погрижи виното на фестивала да не остава без подходящите мезета.
На oткритата сцена през почивните дни фолклорна програма радва посетителите. Изложението е отворено за посетители на 13 октомври от 11 до 18 часа и на 14 октомври от 11 до 16:30 часа, когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018.
В рамките на фестивала ще бъдат проведени два майсторски класа: Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация - професионална дегустация на испански био зехтин с лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини и на 14 октомври Шоколад и вино - необикновени съчетания на вкусове и усещания, с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада
Глас народен, глас Божи е мотото на фестивала. И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.

Цeнитe на слънчогледа ce cpинaxa нa 500 лeвa за тон

Цeнитe на слънчогледа ce cpинaxa нa 500 лeвa за тон, пocoчвaт oт acoциaциятa нa зъpнoпpoизвoдитeлитe.Cyшaтa и пpeз минaлaтa гoдинa ce oтpaзи въpxy дoбивитe, нo цeнитe тoгaвa бяxa знaчитeлнo пo-виcoĸи. Toн cлънчoглeд ce пpeдлaгaшe oĸoлo 550 лeвa, ĸoeтo пo ниĸaĸъв нaчин нe cъoтвeтcтвa нa ceгaшнaтa cитyaция нa пaзapa.
Спадът в цената на слънчогледа се дължи и на свъpxпpoизвoдcтвoтo нa cлънчoглeд в Pyмъния, Moлдoвa и Уĸpaйнa и мacиpaнaтa тъpгoвия нa тpитe дъpжaви c Eвpoпeйcĸия cъюз. Румъния изнася слънчоглед и за Турция. През сезон 2016/2017 Турция купи от Румъния 34,8 хил. тона от тази култура. Общо през миналия сезон износът за трети страни възлиза на 179 хил. тона, или 13% от експортния потенциал на Румъния.

Традиционно  сред най-големите производители и износители в страната ни на маслодайно семе  са земеделците от Добрички регион. В землището на Добрич стопаните са ожънали по 315 килограма слънчоглед от декар.

Фестивалът на рибата и виното в Бургас предлага на бургазлии и гости на града рибни ястия, приготвени от най-добрите майстори

Фестивалът на рибата и виното в Бургас предлага на бургазлии и гости на града рибни ястия, приготвени от най-добрите майстори и за първи път впечатляващ гурме щанд с Камелия Воче, уникална селекция на най-добрите вина от цял свят, над 10 от най-популярните рецепти за греяно вино и Сангрия по рецепта на шеф Петров.
 В комбинация с кулинарните изкушения и ароматните вина за доброто  настроение се погрижиха и едни от любимите гласове на българската рок сцена. Фестивалът беше открит от Валди Тотев с вечните хитове на " Щурците" и бандата на Фънки и Стенли. Изпълнени бяха  едни от любимите песни на българската естрада от дует " Шик" и Илия Ангелов от "Диана Експрес", а рок динозаврите от "Сигнал" ще зарадват своите фенове в неделя.Всеки ден на сцената на Фестивала на рибата и виното ще се изявяват и самодейни таланти от град Бургас.
Посетителите ще могат да научат интересни факти в т.нар. "училище за вино", където всеки ден ще има събеседване и открити уроци по винарство с най-добрите сомелиери. В неделния ден ще има конкурс за снимка с най-голям морски улов, а за победителят ще има и голяма награда

Средният добив при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове - 500 кг/дка

Производителите на грозде се оплакват от проблеми с реализирането на продукцията.  Според тях слабото търсене тази година се дължи на внос от Румъния, Молдова и Македония на по-ниски цени
Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограм. Про Такава цена предлагат прекупвачите за винените сортове грозде, сред които традиционните местни са мускат, мискет, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне. Много от стопаните се принуждават да продават продукцията си на пътя, като изкупната цена на дребно там е около 50 ст. за килограм.
Цената е много ниска и не може да покрие разходите за лозята, сред които пръскане, прекопаване, рязане и др. За да не бъдат на загуба, производителите трябва да продадат продукцията си на минимум 60 ст. за килограм. Реколтата е с много добро качество, гроздето е с висока захарност, добивите също са високи.
 По информация от Областната дирекция "Земеделие" в Сливен, средният добив при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове - 500 кг/дка.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия