Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в посока разширяване на състава, обхвата и размера на санкциите, които се налагат на контролиращите лица при неизпълнение на задълженията им във връзка с осъществявания от тях контрол.
 Санкцията при неизпълнение на задълженията им във връзка с разпоредбите на европейското законодателство е увеличена четири пъти. Въведени са изисквания към броя и квалификацията на контролиращите лица и ресурсната им обезпеченост с цел гарантиране на качеството на извършваната контролна дейност над биологичното производство.
 С новите нормативни промени се цели да се обхване контрола по цялата верига – производство, преработка и търговия. Измененията са насочени към създаване на условия за гарантиране на качеството. Водещо тук е изменението и допълнението на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, в частта биологично производство.
Изготвя се  проект на наредба за биологично производство с цел създаване на условия за гарантиране на качеството на биологичните продукти. Предвидено е контролиращите лица да бъдат обект на санкции при установяване на нарушения от страна на операторите, които не са докладвани от тях.

Aгенцията по безопасност на храните продължава засиления контрол по българското Черноморие

Aгенцията по безопасност на храните продължава засиления контрол по българското Черноморие. Инспекциите се провеждат в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“.
За установените несъответствия са издадени 157 предписания и са връчени 43 актове за установяване на административни нарушения.
Най-често констатираните несъответствия са липса на регистрация по чл. 12 от ЗХ; търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност. Нередности са открити и по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните и неправилно етикетиране.
За периода са насочени за унищожаване 284 кг храни от животински произход.

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември или началото на октомври, тъй като около два месеца са необходими промените в стойността на зърното да се отразят върху крайния продукт. 60% от себестойността на хляба се образува от основната суровина, което означава, че за един килограм поскъпването в сравнение с миналата година ще е от порядъка на 7-8 ст.
Хлебното зърно у нас се търгува за 350-360 лв. за тон, а това, което се смята за по-малокачествено или за фуражно, премина 300 лв. за тон. Миналата година двете категории пшеница струваха съответно 320 и 280-290 лв. за тон,  коментират от Асоциацията на зърнопроизводителите в България.
В Англия, Германия и Франция житото тази година буквално изсъхна и неминуемо тaм цените ще се вдигнат.
Паниката, която обхваща потребителите, когато чуят за повишение на цената в рамките на до 10 стотинки подсказва, че финансовото министерство трябва да се отнесе отговорно към въпроса за цената на хляба, заяви Мариана Кукушева.

Левски пуска на пазара бира с името "Лъвско пиво"

Левски пуска на пазара бира с името "Лъвско пиво". Отборът предприе нов маркетингов ход и намери начин да радва своите фенове в летните жеги.
Привържениците на сините ще се радват на три разновидности на пенливата течност. Към момента е предвидено пускането на асортимент от светла бира, луксозно пиво и юбилейно - по повод 75-ата годишнина от рождението на клубната легенда Георги Аспарухов.
 От няколко години на пазара се предлага и "Армейско пиво". Като освен футболният клуб на червените, своя бира предлага и волейболният  тим.

Средният добив от декар ечемик е 484 кг.

Средният добив от декар ечемик е 484 кг. Тази година той е по-нисък от миналата година с около 20 кг.
Най-високи добиви от ечемик отчитат земеделските производители от община Търговище, които са прибрали средно по 510 кг от декар. Mиналата година ечемикът се е изкупувал за 0,16-0,18 лв. за кг. Тази година цената е около 0,30 лв./кг, а производителите се надяват да достигне 0,35 лв.
Засетите площи с ечемик в региона са по-малко в сравнение в миналата година. Тази година земеделските производители масово засяват рапица, защото доходността й е много по-добра. Въпреки че рапицата е много трудоемка култура и изисква много пръскане срещу вредители и болести, земеделските производители залагат на нея

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в...

Хранителна индустрия

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Заместник-министърът на земеделието  и храните Вергиния Кръстева и екипът й проведоха среща с представители...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия