Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал на „Месомания“
Най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната ежегодно излъчва най-добрите български продукти чрез конкурс. Експертно жури отличава най-качествените и оригинални продукти, представени от фирмите изложители.
Месните деликатеси „Орехите” се създават изцяло от висококачествено чисто месо и внимателно подбрани подправки. Високото качество и проследимостта на произход на използваните суровини са гарантирани със специални сертификати.

Продължава поскъпването на храните на едро

Продължава поскъпването на храните на едро,  сочи индексът на тържищните цени.
Oбщото поскъпване  на храните е над процент. Най-сериозното е поскъпването при оранжерийните плодове и зеленчуци, което е характерно явление за сезона. По-високи цени се наблюдават и при млечните продукти като краве сирене и кашкавал, както и някои видове месо.
По-евтини са цитрусовите плодове.  Обикновено разходите за храни и напитки заемат около половината от семейния  бюджет на домакинствата. Общото поскъпване на хранителните стоки е и сред водещите фактори за инфлацията.
Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Агенцията по безопасност на храните стартира проверки на обекти за продажба на риба и рибни продукти

Българската агенция по безопасност на храните  стартира извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна  във връзка с предстоящия празник Никулден.
Целта е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.
Контролните органи на БАБХ ще извършват инспекции  до 7 декември. Тематичните проверки за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранениe

Стартира Балканският фестивал на ракията и спиртните напитки

Балканският фестивал на ракията и спиртните напитки се провежда на 1-и и 2-и декември в София. На изложението ще могат да се опитат над 300 марки ракии и високоалкохолни напитки от България и чужбина - сливови, гроздови, плодови и анасонови.
Два авторски коктейла с ракия ще представи „Стралджанска" мускатова ракия на своя бар в рамките на шестото издание на феста.Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това не е тенденция, от която трябва да се плащат производителите, тъй като именно тя би могла да послужи за популяризирането на напитката, смятат от "Вила Ямбол", които произвеждат „Стралджанска" ракия. Тя се прави при стриктен подбор само на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика.
  „Вила Ямбол" е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска" ракия.
 Блендираната ракия е със средна възраст 12 месеца. Друга отличителна особеност на марката е, че целият процес на производство се извършва без употребата на серен двуокис, който предизвиква силно главоболие. Това отличава истинските производители на ракии от тези, преработващи вторични продукти от виното.

Испания е световен лидер в отглеждането на трапезни маслини

Испания е световен лидер в отглеждането и износа на трапезни маслини.Според испанското министерство на селското стопанство Испания има най-голям дял в ЕС, който възлиза на 71%, а в световен мащаб делът от производството е 22%.
Основен пазар за испанските маслини е САЩ. Вносът на испански черни маслини миналата година възлиза на 67.6 млн. долара. Според Асоциацията на испанските износители въвеждането на временни мита от 22% доведе до спад на испанския износ за САЩ с 42%.
Комисията за международна търговия на САЩ обаче постанови, че вносът на испански маслини вреди на американската индустрия. Според Комисията испанските маслини получават субсидии и се продават в САЩ на по-ниска цена от стойността им.
Администрацията на Тръмп остана глуха към молбите на европейците и компаниите от сектора вече търсят алтернативи, проучвайки дали могат да намерят нови пазари, за да компенсират загубите

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия