Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са ни предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева живо тегло, заявиха от Националната овцевъдна асоциация.
Ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева. И тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското, коментират от Асоциацията.
Прясното месо е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата. За сметка на вноса зад граница изнасяме много малко количество агнешко. Единични фермери си позволяват да продават в Германия, Италия и Хърватска. Ако догодина Великобритания излезе от Европейския съюз цената на този вид месо драстично ще скочи заради митата, които ще бъдат наложени.

Гръцките власти иззеха пратки с храни, съдържащи отровни вещества

Гръцките власти иззеха пратки с храни - плодове, зеленчуци и ядки, съдържащи опасни и дори отровни вещества.Проверяват се всички магазини и открити пазари в северните части на Гърция, предимно в област Еврос, която се намира в близост до Турция и където вносът е предимно от Турция.
Пратките са  спрени, защото в зелени и червени чушки е открит пестицид, който не се използва вече повече от 40 години, обясняват от гръцката агенцията по безопасност на храните. Наличието на отровни вещества е установено и в други продукти, главно ядки - орехи, бадеми, фъстъци и лешници. Властите в южната ни съседка предупреждават, че приемът на дори малко количество от некачествената стока може да доведе до силни здравословни проблеми.
От Българската Агенция по безопасност на храните заявиха, че на територията на страната ни се правят регулярни проверки и на този етап няма данни за засечени опасни храни.

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от Съюза на птицевъдите в България.
Избити бяха хиляди кокошки, за които имаше съмнение, че са болни от птичи грип, което се отрази пагубно върху цените на птичите продукти за потребителите. В малките магазини цената може да скочи над 0,40 лв. за бройка. Важно е да се знае, че вносните яйца, които подбиват пазара с нереално ниски цени, са с по-ниско качество от българските.
Най-често внесените яйца са от Полша и Румъния.Първото нещо, което обикновеният потребител трябва да погледне, е двете букви на опаковката. Те показват от коя държава са яйцата. Маркировката на родната продукция е обозначена с BG.

Холандия е водеща по брой на крави на квадратен километър

В Холандия броят на кравите на квадратен километър достига 41,96 глави.  
След Холандия се нареждат Индия – 39 крави на кв. км.,  Люксембург, Малта и Белгия. България е след 50 място с 3.2 бр крави на кв.км., а
Русия – най-голямата страна в света, е на  място с номер 100 от 109 държави класирани по този индекс. Това сочи световният рейтинг, изготвен въз основа на данните от аналитичната мрежа IFCN и Центъра за изследване на пазара на мляко и млечни продукти RDRC.
Нашите съседи се нареждат съответно:Албания с 12.24 крави на 18 място,Турция 7.2 крави на 29 място,Румъния с 5.94 крави на 34 място иСърбия с 4.82 крави на 39 място.
Най-високи са цените на млякото в Кипър – вече минават 55 цента за кг мляко Там си имат и собствен действащ млечен борд, Малта – 46.071 цента, Гърция – 38.00, Финландия и Швеция – 37.5 цента. Водещите страни реализират млякото също на добри цени – Германия-36 цента, Холандия-38.50, Австрия-37.50, Франция-35 и Италия-36.50 цента. Най-ниски са цените в Литва – 28.20 цента и Румъния – 26.60. България е в златната среда с 29.98 цента за кг мляко. За Европа увеличението за една година е 33%, а за България е от 17%. Най-голямо е увеличението за Балтийските републики което надхвърля 60%. В най-тежка ситуация са говедовъдите на Кипър и Малта с 1% увеличение.

Агенцията по храните проверява дали се спазват изискванията към млечните продукти

Агенцията по храните и Асоциацията на млекопреработвателите направиха внезапни проверки в търговската мрежа, като на произволен принцип взеха проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и  други млечни продукти. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.
Всяка седмица се определят различни търговски обекти, откъдето се вземат два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изследване. След констатирани несъответствия се предприемат мерки за изтегляне на продукта от пазара и преетикетиране като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
На нарушителите се съставят актове за административно нарушение.

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия