1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях обаче декларират нулев оборот, което означава, че действително не работят или го укриват. Това сочи проверка на  Агенция „Митници”, която събира и акцизите от легално работещите казани.
Нелегално произведената ракия може и да е опасна – отровна. Проверките на специализираните малки обекти за дестилиране са целогодишни, тъй като няма ограничение за периода на използването, но най-много са в активния сезон на изваряване, какъвто е в момента, каза говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова.
От началото на годината задържаният етилов алкохол е 167 хил. литра – домашна ракия, спирт и друг алкохол. Само през октомври и ноември тази година са заловени 39 хил. литра нелегално произведен алкохол.Това е сериозно количество. Задържаният алкохол се проверява чрез лабораторни анализи – при изваряване метилът е повече, отколкото при разреждане със спирт. Не са засечени ракии с метил над допустимите количества за консумация, каза говорителят на Агенция „Митници”
При варене на до 30 литра алкохол се плаща половин акциз, а над 30 литра – пълната ставка.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от...

Хранителна индустрия

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Министерството на земеделието и храните предприе редица инициативи и мерки, имащи за цел от...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия