През настоящата пазарна година Египет ще закупи 18 млн.тона пшеница

Очаква се Египет през настоящата пазарна година да закупи около 18 млн. тона пшеница. Страната е договорила180 000 т руска пшеница и 240 000 т румънска на цена193 долара за тон. Доставката ще бъде извършена между 11 и 20 ноември.
България влезе в списъка на държавите, с които Египет търгува пшеница, но пък от друга страна не е подготвена с пристанище и кораби, тоест ние сме включени в този списък за Египет, но няма как да го осъществим на практика и затова, както досега се случваше по нелегален път българска пшеница да излиза през Румъния, сега съвсем легално българска пшеница ще излиза отново през Румъния.
През 1998г. земеделския сектор съставяше 18% от БВП на Египет. Преди индустриализацията, земеделието снабдяваше голяма част от египетския експорт, но през 1997г. то съставяше само 4% от експорта. Най-важните култури са памука, зърнените култури, плодовете и зеленчуците и животинския фураж.
Обработваемата земя на Египет е малко, но за сметка на това е много плодородна. Тя е разположена главно около Нил и делтата на Нил. Добивът е голям и почти всяко парче земя дава най-малко по две реколти годишно. Страната престана да може да се задоволява с житни култури от началото на 20 век, въпреки че все още изнася някои породи птици, плодове, зеленчуци, захар и ориз. Сега внася почти 1/4 от житните култури, от които се нуждае и много по-висока пропорция от месо и млечни продукти.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия