Производителите на вино от областите „Chianti Classico” и „Champagne” ще си сътрудничат

Производителите на вино от италианската област Кианти Класико и френската област  Шампан подписаха споразумение за партньорство.
Целта е да се даде тласък на винарството и винения туризъм в двете области. Идеята е двете прочути области да споделят опит и добри практики по въпроси като защитата на наименованията за произход и колективните брандове, винарски техники и устойчивото развитие в контекста на климатичните промени.
Кианти Класико  обозначава най-старата зона за производство на вино. През 70-те и 80-те години на ХХ век Кианти Класико преживява тежък период,  но след допускането на сортове като каберне совиньон, мерло и сира в бленда, както и на възможността виното да е 100% санджовезе, качеството на вината се подобрява.  На гърлото на всяка бутилка Кианти Класико се вижда номерираният печат на Consorzio Chianti Classico, изобразяващ черен петел.
Шампан  е историческа област в Североизточна Франция. Днес принадлежи към регион Шампан –Ардени, прочут с шампанското, което се произвежда в сегашната форма чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от провинцията Шампан и следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология. Вината от Шампан не могат да се продават като класически шампански вина ако не са преминали целия процес най-малко за 18 месеца. Минималният срок за зрелите вина преди дегоржирането е 3 години, но повечето производители на висококачествени вина го продължават до 6-8 години.
За производство на най-ценните шампански вина, обаче, важен критерий е годината на производство. В години с отлични условия за качествена продукция, шампанските вина, произведени от едно и също лозе, без купажи, и престояли няколко години в бутилка преди дегоржирането достигат много високи цени.
 Сега двете области ще си сутрудничат. Документът беше подписан официално от кметовете на Реймс и Флоренция, Арно Робине и Дарио Нардела. Идеята е двете прочути области да споделят опит и добри практики по въпроси като защитата на наименованията за произход и колективните брандове, винарски техники и устойчивото развитие в контекста на климатичните промени

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия