Българските сортове пипер си остават едни от най-качествените и търсени от потребителите

Половината от предлаганата продукция в търговската мрежа в момента  е наше производство, докато само преди 2-3 години съотношението беше 80% към 20% в полза на чуждата селекция, отчита Селскостопанска академия.
Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. Пример за това са доматите „Розово сърце". Земеделските стопани започнаха да търсят семена са разсад още през 2014 г., когато сортът се изпитваше в ИАСАС. Година по-късно, когато селекцията беше призната, бяха произведени 8 пъти повече семена, които се оказаха недостатъчни. През 2016 г. производството беше увеличено с още 50%.
Що се отнася до българските сортове пипер те си остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1" са увеличени с 12%, а при „Букетен 50" – с близо 50%.
При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба", чието семепроизводство е възстановено. При празия лук основен сорт за страната остава „Старозагорски 72".
На изложението "Агра 2017" Институтът по зеленчукови култури „Марица" ще предложи на фермерите и любителите земеделци семена домати, пипер, краставици, пъпеши, бяло главесто зеле, броколи и др.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия