ССА: Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове

Все по-голям дял заемат родните плодове и зеленчуци през последните години на пазара. В момента половината от предлаганата продукция в търговската мрежа е наше производство, докато само преди 2-3 години съотношението беше 80% към 20% в полза на чуждата селекция.
Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури ”Марица“ в Пловдив. Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. Пример за това са доматите „Розово сърце“. През 2016 г. производството беше увеличено с  50%.
Българските сортове пипер остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1“ са увеличени с 12%, а при „Букетен 50“ – с близо 50%.
Търсенето на български сортове грах и фасул се възстанови през периода 2015-2016г . Отглеждат се както старите, така и новите сортове грах „Марси“ и фасул „Пагане“, „Тангра“ и „Еврос“.
При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба“, чието семепроизводство е възстановено. При празия лук основен сорт за страната остава „Старозагорски 72“.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия