Villa YAMBOL: Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели

Вината от новата реколта  на Villa YAMBOL ще са готови в началото на декември, а в началото на 2017-та ще са на пазара под познатата марка. През пролетта на 2017-та избата ще пусне под нова марка серия вина от висок клас, съобщи изпълнителният директор на  фирмата Красимир Аврамов.
Гроздето за  новата  серия вина се бере и обработва ръчно. Те ще са произведени във винарната за микровинификация на Вила Ямбол с капацитет от 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде.  Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели, потвърдиха технолозите.
Такава богата реколта в България не е имало от 2003 г. насам, особено от червените сортове - мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и пети вердо, коментира Красимир Аврамов. Заради условия за зреене на множество сортове, гроздоберът все още не е приключил.
Вила Ямбол управлява над 10 000 дка лозови масиви в южна България. Основна част от реколтата и тази година ще е от собствени лозя на избата. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от други плодородни региони на страната.
Почвените и климатични особености в региона предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил като  винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове, гроздоберът все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента Вила Ямбол разполага със  7 милиона килограма качествено грозде,  всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията ще бъде вложено в дестилати. Голям част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии - Ямболска гроздова, Стралджанска мускатова и новата Стралджанска Прим.
Вила Ямбол е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”.
Производствената база е с 11 хил. т общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литрa.
Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите.
Villa Yambol вече две години налага българските вина в Швеция. В САЩ позициите й се затвърждават, като в началото е изнасяла само за два щата, а днес вече в девет с много по-големи количества. Американците харесват българските червени вина от сортовете Каберне, Мерло и Мавруд, от белите пият Шардоне.
В Европа Вила Ямбол има добри пазарни позиции в Германия, Чехия, Англия, Австрия, пробила е дори на добре развит пазар като испанския. Азиатските й партньори предпочитат червените вина  - основно от сортовете Каберне, Мерло и купажни. Българските вина се реализират успешно и в Хонконг, Тайланд, Тайван, Япония, Китай, Индия и др.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия