Суджукът - запазена марка на Горна Оряховица

Празник  на горнооряховския суджук се проведе за 11-та поредна година в Горна Оряховица. Идеята е да се съхрани и продължим традицията, завещана  от горнооряховските суджукари и да се предаде на бъдещите поколения.
Суджукът от векове е запазена марка на Горна Оряховица. Първите сведения за производството му са отпреди 500 години.Горнооряховският суджук постепенно започва да се изнася и извън българските земи, а през 1861 г. печели отличие на стопанското изложение в Торино. През 19-и век освен традиционния суджук, имало и такъв с канела, с лук, с бял и черен пипер.
Преди няколко години три фирми от града, успяха да регистрират пред Европейската комисия марката „горнооряховски суджук” като „запазено географско название” и вече единствено те имат правото да произвеждат деликатес с такова наименование.
Горнооряховският суджук се посреща изключително добре в Европа и вече е превзел пазарите на Испания, Германия, Гърция и Холандия. Освен това фирмите производителки правят  опити за износ на продукта си и на азиатските и арабските пазари.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия