Стойностите на основните зърнени култури се движат под нивата, които са имали преди една година

Пореден спад в продажната цена се отчита при пшеницата.  Цената ѝ се е понижила с 0,4%, което се равнява на 1 лв. за килограм, съобщиха от БАСЗЗ.
Тон пшеница в момента се търгува за 253 лв., като на годишна база се отчита спад с 10,2%. За същия период на миналата година един тон от зърнената култура е струвал 283 лв.През последната седмица се наблюдава повишение при средните изкупни цени на ечемика, слънчогледа и рапицата. Увеличението е в рамките на 0,4% – 4,1% спрямо предходната седмица. Същевременно при царевицата е налице леко поевтиняване - с 0,8%. Намалението на годишна база е в границите от 3,3% при царевицата и до 10,8% при ечемика
Като цяло стойностите на основните зърнени и маслодайни култури продължават да се движат под нивата, които са имали преди една година.Ниските цени на пшеницата  стабилизираха пазара на земеделска земя и спряха поскъпването й. Поевтиняването на житото спрямо миналата година намали печалбите на арендаторите, а оттам падна и търсенето от тях на ниви.
В момента най-високи остават цените в Североизточна България - около 1500 лв./дка и нагоре. В Централна Северна България са към 800-100 лв./дка. В полските зони на Южна България са около 800 лв./дка, като по-скъпи са земите край Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, където има развито производство на зеленчуци и овощарство. В полупланинските райони цените са доста по-ниски.
Интересът в цялата страна е към масиви над 100 дка, като на тях се правят трайни насаждения, защото се очаква субсидиите за тях да се увеличават. Цената на големите парцели винаги е по-висока от средната за землището, казват още от БАСЗЗ.

 

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия