40 млн. литра сурово мляко са влезли за преработка от страни членки на ЕС

Близо  4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 т  млечен концентрат са вложени от българските преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година, сочи изследване на Министерството на земеделието и храните.
В мандрите за същия период са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка.  93% от преработеното мляко е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко.  На пазара преработвателните предприятия са пуснали 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Сериозен ръст статистиката отчита на интереса към овчето сирене и към кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати.
 На фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия