40 млн. литра сурово мляко са влезли за преработка от страни членки на ЕС

Близо  4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 т  млечен концентрат са вложени от българските преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година, сочи изследване на Министерството на земеделието и храните.
В мандрите за същия период са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка.  93% от преработеното мляко е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко.  На пазара преработвателните предприятия са пуснали 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Сериозен ръст статистиката отчита на интереса към овчето сирене и към кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати.
 На фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия