40 млн. литра сурово мляко са влезли за преработка от страни членки на ЕС

Близо  4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 т  млечен концентрат са вложени от българските преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година, сочи изследване на Министерството на земеделието и храните.
В мандрите за същия период са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка.  93% от преработеното мляко е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко.  На пазара преработвателните предприятия са пуснали 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Сериозен ръст статистиката отчита на интереса към овчето сирене и към кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати.
 На фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия