Димитър Зоров: Млечните продукти поскъпват

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци, заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопроизводителите.
Той се аргументира с повишената изкупна цена на прясното мляко и по-високи разходи за електроенергия. Това води до покачване на цената за крайния потребител
В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко, коментира Зоров.
Миналата година в Европейския съюз цената на прясното мляко средно беше около 23 до 25 цента  за килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. В момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е 41 цента, а в България -  80 ст.
Покачването на цената на маслото пък е световна тенденция. Ако страната ни обаче увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия