Евростат: Цената на свинско е паднала с 11%

За година у нас са произведени над 102 хил. тона птиче месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо, отчита Евростат.
Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били както следва: телешко месо - 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско - 99 евро/100 кг, овче - 147 евро /100 кг, и пилешко - 103 евро/100 кг, сочат данните на Евростат.
Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо, което е и сред скъпите меса на пазара на България.
Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на човек от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг на човек. Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хил. тона.
През 2015 г., въпреки схемите от помощи за частно складиране на свинското месо, цените му следват постоянен спад. Цената на свинско е паднала с 11% в сравнение с 2014 г. Средната цена на свинското месо в ЕС е била около 110 евро/100 кг.
Полша, Франция, Великобритания, Германия и Испания са допринесли най-много за производството на птиче месо в ЕС-28 - около 15% от общото производство в общността. През 2015 г. средната цена на пилешкото е била 94 евро/100 кг.

FAO: Световните цени на храните нарастват

Световните цени на храните са нараснали през януари, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО.
Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е бил на средно равнище от 173.8 пункта за миналия месец спрямо преразгледаните 170.2 пункта за декември.
Месечното увеличение от 2.1 % е повишило цените на храните на международните пазари до най-високото им равнище от февруари 2015 година и е с 16.4 % повече спрямо равнището от януари миналата година.
Очакванията са световното производство на зърно да достигне 2.592 млрд. тона през сезона 2016-2017 година, потвърждавайки перспективите за рекордна жътва.

Чесънът и краставиците достигат свръхстойности

Комисията  за стоковите борси и тържища отбелязва покачване на цените на плодовете и зеленчуците в началото на годината.
Според тях покачването на цените  се дължи изцяло на климатичните условия, на затруднените доставки и на недобрата логистична подготвеност на нашите търговци. Ръст на цените се наблюдава най-вече при плодовете и зеленчуците. До свръхстойности са достигнали чесънът и краставиците.
При основата група храни се наблюдава стабилитет вече 7-8 години. След членството ни в ЕС стигнахме до добре балансиран пазар. Има вариации, но те са в рамките на допустимите търговски спекулации, в рамките на логистиката и търговското взаимодействие, уточняват от Комисият

Евростат: Олиото, зехтинът и маслото се оказват особено скъпи за джоба на българина

Цените на олиото и маслото у нас превъзхождат средното европейско равнище, показва изследване на Евростат.
 В проучването са включени 440 продукта - хляб, мляко, месо, риба, плодове и зеленчуци, минерална вода, кафе, тютюневи изделия, захар, яйца, ориз, мед, сладолед и т.н.
Сред 28-те от ЕС България се оказва ценови рай единствено за пушачите. Цените на цигарите са 50% от средното за общността ниво. Това не е изненада, тъй като и акцизите у нас са най-ниските, а те имат голяма тежест в цената. Обратно, във Великобритания, където акцизните ставки са най-високи, цигарите са над два пъти по-скъпи от средното за ЕС.
По същата причина и алкохолът се оказва най-достъпен за българското население. Цените на вино, бира и спиртни напитки в България са по-ниски не само в сравнение с другите от ЕС, но и на фона на по-бедни страни като Албания, Косово и Черна гора. Всъщност на континента само в Македония напитките с градус излизат по-евтино, сочат данните на Евростат.
В много от стоковите групи Полша и Румъния бият България по евтиния. Северните ни съседи например могат да се похвалят с най-малки разходи за хляб, фиде и макарони. В Полша пък млякото, сиренето и яйцата са по-евтини.
Месото и рибата у нас са на доста адекватни спрямо доходите цени. Но изненадващо олиото, зехтинът и маслото се оказват особено скъпи за джоба на българина. Със своите доходи средният холандец, финландец, италианец, испанец, чех, румънец, поляк, французин, англичанин и т.н. може да си купи много по-големи количества от тези стоки.

Изкупната цена на хлебната пшеница запазва цената си в диапазон 280-300 лв./тон

Изкупната цена на хлебната пшеница запазва  цената си в диапазон 280-300 лв./тон, като средната е на ниво - 287 лв. за тон, сочи обзорът на МЗХ за състоянието на зърнения пазар.
Обзорът сочи още, че френската пшеница ФОБ Руан запази ценовия си диапазон и се движеше между 169-171 евро/тон. Цената на украинската пшеница при 11.5% протеини, запази достигнатото ниво от 180 долара/тон. Пшеницата с 12,5% протеини бе на цена от 181 долара/тон.
Цената на фуражният ечемик остава в диапазон 240-260 лв./тон, като средната цена се повиши от 253 на 256 лв./тон.. Цената на фуражния ечемик ФОБ Руан запази нивото си от 142 евро/тон. ФОБ цената на украинския фуражен ечемик остана на ниво от 162 долара/тон.
Средната цена на царевицата за януари 2016 г. е  273 лв./тон. Цената на френската царевица ФОБ Бордо през изтеклата седмица остава без промяна и е на ниво 168 евро/тон. Украинската царевица отново отбеляза повишение от 169 на 170 долара/тон.
Средната цена на рапичното семе се запази на ниво от 690 лв./тон, при 695 лв./тон. за месец януари 2016 г. Цената на френската рапица  се повиши от 418 на 423 евро/тон, а цената на маслодайния слънчоглед се движи в диапазон 660-690 лв.тон. Средната цена се повиши от 675 на 677лв./тон

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия