Стойностите на основните зърнени култури се движат под нивата, които са имали преди една година

Пореден спад в продажната цена се отчита при пшеницата.  Цената ѝ се е понижила с 0,4%, което се равнява на 1 лв. за килограм, съобщиха от БАСЗЗ.
Тон пшеница в момента се търгува за 253 лв., като на годишна база се отчита спад с 10,2%. За същия период на миналата година един тон от зърнената култура е струвал 283 лв.През последната седмица се наблюдава повишение при средните изкупни цени на ечемика, слънчогледа и рапицата. Увеличението е в рамките на 0,4% – 4,1% спрямо предходната седмица. Същевременно при царевицата е налице леко поевтиняване - с 0,8%. Намалението на годишна база е в границите от 3,3% при царевицата и до 10,8% при ечемика
Като цяло стойностите на основните зърнени и маслодайни култури продължават да се движат под нивата, които са имали преди една година.Ниските цени на пшеницата  стабилизираха пазара на земеделска земя и спряха поскъпването й. Поевтиняването на житото спрямо миналата година намали печалбите на арендаторите, а оттам падна и търсенето от тях на ниви.
В момента най-високи остават цените в Североизточна България - около 1500 лв./дка и нагоре. В Централна Северна България са към 800-100 лв./дка. В полските зони на Южна България са около 800 лв./дка, като по-скъпи са земите край Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, където има развито производство на зеленчуци и овощарство. В полупланинските райони цените са доста по-ниски.
Интересът в цялата страна е към масиви над 100 дка, като на тях се правят трайни насаждения, защото се очаква субсидиите за тях да се увеличават. Цената на големите парцели винаги е по-висока от средната за землището, казват още от БАСЗЗ.

 

Villa YAMBOL: Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели

Вината от новата реколта  на Villa YAMBOL ще са готови в началото на декември, а в началото на 2017-та ще са на пазара под познатата марка. През пролетта на 2017-та избата ще пусне под нова марка серия вина от висок клас, съобщи изпълнителният директор на  фирмата Красимир Аврамов.
Гроздето за  новата  серия вина се бере и обработва ръчно. Те ще са произведени във винарната за микровинификация на Вила Ямбол с капацитет от 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде.  Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели, потвърдиха технолозите.
Такава богата реколта в България не е имало от 2003 г. насам, особено от червените сортове - мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и пети вердо, коментира Красимир Аврамов. Заради условия за зреене на множество сортове, гроздоберът все още не е приключил.
Вила Ямбол управлява над 10 000 дка лозови масиви в южна България. Основна част от реколтата и тази година ще е от собствени лозя на избата. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от други плодородни региони на страната.
Почвените и климатични особености в региона предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил като  винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове, гроздоберът все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента Вила Ямбол разполага със  7 милиона килограма качествено грозде,  всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията ще бъде вложено в дестилати. Голям част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии - Ямболска гроздова, Стралджанска мускатова и новата Стралджанска Прим.
Вила Ямбол е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”.
Производствената база е с 11 хил. т общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литрa.
Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите.
Villa Yambol вече две години налага българските вина в Швеция. В САЩ позициите й се затвърждават, като в началото е изнасяла само за два щата, а днес вече в девет с много по-големи количества. Американците харесват българските червени вина от сортовете Каберне, Мерло и Мавруд, от белите пият Шардоне.
В Европа Вила Ямбол има добри пазарни позиции в Германия, Чехия, Англия, Австрия, пробила е дори на добре развит пазар като испанския. Азиатските й партньори предпочитат червените вина  - основно от сортовете Каберне, Мерло и купажни. Българските вина се реализират успешно и в Хонконг, Тайланд, Тайван, Япония, Китай, Индия и др.

Все повече наши стопани се отказват от тютюна и се ориентират към отглеждане на шафран

България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран, съобщиха от Националната асоциация на производителите на шафран.
Все повече наши стопани се отказват от тютюна и се ориентират към тази нова за страната ни земеделска култура – син минзухар, от който се добива най-скъпата  подправка в света.  Цената за  един килограм е над 1500 евро.Първото промишлено засаждане на син минзухар е на ниво 40 декара и е край Кърджали. Използва се специална машина от Холандия, която извършва едновременно няколко операции: оре, сее и заравя посадените луковици. Предоставена е от партньорите на Националната асоциация на производителите на шафран, като се очаква в близките месеци в България да пристигнат още земеделски машини.
 Tехнологията и процесът на отглеждане са доста трудоемки, но в България има идеални условия да се произвежда  тази подправка.Именно по това време - средата на октомври до началото на ноември, растението цъфти и се прибира реколтата.
Всъщност шафранът се получава от плодника на шафрановия минзухар. Взимат се трите близалца на цвета и част от стъблото, което ги свързва с останалата част от растението. После се изсушават и се използват в готварството и фармацията за подправка и лекарство. Шафран се слага в пилафа и в много сладкиши, коментират от Асоциацията.
В България имаме близалца, които достигат до 3,5 см, докато в Иран, който е най-големият производител в света, са до 2 см, което означава, че добивите у нас са до 5 пъти по-високи. Шафранът е новото злато на родното земеделие, категорични са от Асоциацията.

Споразумение с Канада предвижда огромни квоти за внос на мляко и месо

Внасяме закон за храните, в който предлагаме големите търговски вериги задължително процент от това, което продават, да е българско, от български производители. При това да бъде задължително закупено от региона, където се намира търговската верига. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на Националния фестивал на ореха в с. Голямо Дряново.
По думите на Нинова така ще се стимулират местните производители, да имат работа и хората да не напускат малките населени места. Тя е категорична, че политиците и държавата трябва да положат много големи усилия да запазят родното производство.
Тя предупреди и за заплахата от споразумението с Канада, което предвижда огромни квоти за внос от Канада на мляко, месо, на различни стоки, което на практика ще убие родното производство.Споразумението е включено в дневния ред на парламента.
Според Борисов това е едно прекрасно споразумение, защото ще ни паднат визите за Канада, но срещу това ние тотално ще си убием икономиката и земеделието,  добави председателят на левицата. Според нея има и други мерки, с които да се защити българското производство, а именно отпадането на санкциите срещу Русия.

Търговските вериги за последните 10 г. са внесли в българската фискална система 0 лева и 0 стотинки данък печалба

Няма държава в Европейския съюз, която да не е намерила начин да подпомогне своето производство. Хиляда са начините. Стига да има воля една държава, тя го постига, заяви един от учредителите на Съюз „Произведено в България” социологът Кънчо Стойчев.
Големите международни вериги за последните 10 г. са внесли в българската фискална система 0 лева и 0 стотинки данък печалба. Всичко се изнася.
Те изградиха българските си обекти с български пари. Не инвестираха нито една стотинка. Всичко е платено от българските производители, на които се поставят условията за входните такси, с които се борихме. Борихме се 3-4 години. А на този закон олицетворяващият единството на нацията президент Росен Плевнелиев наложи вето, което е безумие.
Идеята за определяне на дела български стоки във веригите не е нова, но именно представителите на големите търговци са били резервирани или против нея в миналото. Преди няколко месеца веригите в Румъния бяха задължени да продават поне 51% местни стоки. Решението предизвика реакция на бизнеса, че така се подкопават принципите на модерната търговия и се нарушава конкуренцията.
Представители на веригите са водили разговори с ръководството на МЗХ за това как да подкрепят българските производители, но не са поемали никакви конкретни ангажименти.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия