Хлябът поскъпна с 20%

Хлябът поскъпна в много градове на страната За повишението предупредиха преди дни браншовите структури. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки.
Mалките фурни вдигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, но има и такива, които искат и по 20% над досегашната цена. Те обаче предлагат специални видове хляб, които и преди това струваха доста над обикновения. Големите заводи-хлебопроизводители засега държат старите цени, но и при тях поскъпването на природен газ, зърно и брашно няма как да не се отрази. До края на годината хлебопроизводителите очакват още едно поскъпване.

Ден на предприемача – ежегодно глобално събитие

На 9 октомври МЕТРО ще отбележи за 3-ти пореден път в целия свят Деня на Предприемача, като даде възможност на всички предприемачи да рекламират безплатно своя бизнес в специална онлайн платформа.
 На нея търговци, ресторантьори и собственици на малък бизнес от България и целия свят ще имат възможност да качват свои оферти и предложения, които МЕТРО ще рекламира напълно безплатно и масирано в дните преди празника. Платформата е достъпна и за предприемачи, които не са клиенти на МЕТРО.
МЕТРО утвърди Деня на Предприемача като ежегодно глобално събитие, което се провежда във всеки втори вторник от месец октомври, в знак на уважение към над 21 милиона свои клиенти от малкия и среден бизнес в 25 държави по целия свят!
Притежателите на собствен бизнес могат да се възползват от партньорството си с МЕТРО, за да се рекламират, като се регистрират в платформата на Деня на предприемача. Там те ще могат да представят своите специални оферти, с които да привлекат клиенти на 9 октомври и да се присъединят към глобалната общност на предприемачите
За да подпомогне предприемачите при регистрация, МЕТРО предоставя насоки за това как най-добре да се промоцират специалните оферти, за да привлекат внимание и нови клиенти. Специалната оферта може да бъде всичко, от авторско ястие, безплатно предястие, специално допълнение, авторска напитка или печиво до гостуващ DJ или забавление за децата на гостите.

"Празник на плодородието" ще се проведе на 29-30 септември в Кюстендил

"Празникът на плодородието" ще се проведе на 29-30 септември в Кюстендил. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие.
Гостите на празника ще могат да разгледат изложение на художествено аранжирани маси с плодове и зеленчуци, продукцията на занаятчии и земеделски производители, и да участват в  Арт-ателиета и работилници за деца.
 
Традиционно ще се проведат и конкурси за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка. „Празникът на плодородието” представя изобилието и плодородието на кюстендилския овощен край. Занаятчии от цялата страна и местни майстори представят произведенията си, изпълнители веселят домакините и гостите на града, а цялото изобилие на кюстендилското поле грее точно като от платната на Владимир Димитров-Майстора, информират от отдел “Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил.

Гласуваха доклада относно двойните стандарти на продуктите в единния пазар

В Европейския парламент успешно беше гласуван доклада относно двойните  стандарти на продуктите в единния пазар, съобщи евродепутатът Емил Радев.
Дискриминация, независимо от какъв тип, е неприемлива и всички потребители в ЕС трябва да имат еднакъв достъп до същото ниво на качество на продуктите, независимо от държавата, в която живеят. С доклада подчертаваме същественото значение, което се придава на предоставянето на потребителите на точна, ясна и лесна за разбиране информация, което е от ключово значение за борбата с двойното качество на продуктите.
 Потребителските предпочитания не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество или за предлагане на различни качествени класове на различни пазари в ЕС. В доклада ясно се подчертава  значението на информирането на потребителите по точен и прозрачен начин за продукта, който те купуват или познават от друга държава-членка. В доклада се приветства приемането на пилотен проект за 2018 г., който предвижда поредица от пазарни проучвания на различни категории потребителски продукти, за да се оценят различните аспекти на двойното качество.

Морето завря от сафрид и дребен паламуд

Морето завря от сафрид и дребен паламуд. Най-богат е уловът на паламуд край Несебър и на юг от Бургас, съобщиха  от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”

  На едро паламудът е по 5 лева за килограм, а на дребно е по 8 лева, колкото е и на рибната борса. Уловът се изкупува веднага. Толкова добър улов не е имало през последните 3-4 години. Рибарските лодки се прибират пълни със сафрид и барбуна, коментират от сдружението.

 Според рибарите, паламудът и ларакът вървят след пасажите от по-дребната риба като сафрид, барбуна и чернокоп. В гонитбата те пълнят мрежите на рибарите. Заради добрия улов, цената на чернокопа падна от 15 на 6 лева, а последните количества се предлагат и по 4 лева. Сафридът е вече по 5 лева, а най-дребният сафрид се продава като хамсията, която е 3 лева килограма, колкото върви и едрата трицона. Цацата е 2 лева, пресният и много вкусен хариб също поевтиня от 5 на 4 лв., а барбуна свали цената от 6 на 5 лева.

 Пресният лаврак може да се намери по 9 лв./кг., а калканът по 22 лв, вместо досегашните 28-30 лв/кг.  Доволни  са рибарите, доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Много от тях се подсигуряват с по 5 - 10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата с чернокоп, сафрид и паламуд.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия