Корея внася от България основно зърнени продукти и розово масло

Български и корейски компании oбсъдиха възможността за привличане на инвеститори от Република Корея на бизнесфорум,  организиран от Корейската асоциация на компаниите-вносители KOIMA и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България  - КРИБ.
Председателят на KOIMA Мьонг-джин Шин и Димитър Димитров, зам.-председател на КРИБ, подписаха меморандум за сътрудничество. Документът очертава много нови хоризонти за сътрудничество в различни сектори на икономиката – селско стопанство, хранителна индустрия,  фармацевтична индустрия, нови технологии.
Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че българският бизнес търси възможност да увеличава експорта към Азия. През 2016 г. търговията между България и Република Корея достигна 201 млн. долара, което е увеличение от над 30% на годишна база, посочи той.
 Българският експорт към Корея достига 77,6 млн. долара, а вносът от Корея възлиза на 123 млн. долара за година, каза още зам.-министърът. По думите му българското правителство налага конкретни мерки за насърчаване на инвестициите като ускорено административно обслужване, финансова подкрепа за професионално обучение и други. Освен това България прилага най-ниските данъчни ставки в ЕС 10% корпоративен данък.
Посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Бунам подчерта, че Корея внася от България основно зърнени продукти и продукти от тежкото промишлено строене. По думите му заради чистата природа на страната ни, много от продуктите на селскостопанския сектор на България представляват интерес за Корея - розово масло, мед, вино, кисело мляко.
Председателят на KOIMA Мьонг-джин Шин посочи, че България се слави с високи квалификации в областта на образованието и работната сила, дори и при ниски разходи в сравнение с други европейски страни.
KOIMA е организация, в която членуват над 8000 южнокорейски компании-вносители и е създадена през 1970 г. Това е единствената организация в Република Корея, която има за цел да подпомага вноса от чужбина и играе много важна роля в насърчаването на търговията в страната.

Фермерските пазари стават традиция

Грандиозен кулинарен фестивал през месец май готви кметът на София Йорданка Фандъкова и общинското дружество „Пазари Юг”, съобщиха от Общината.
 Пространството пред храм паметника "Св. Ал. Невски" ще бъде заето от над 50 различни ресторанта, които ще приготвят и сервират на открито българска, немска, гръцка, испанска и азиатска кухня. Ще се предлагат и над 100 вида бира от целия свят.
За доброто настроение на посетителите ще се грижат известни музиканти, имената им засега остават изненада. Освен кулинарната зона е предвидена и търговска. На нея ще има вече познатите фермерски стоки, но ще се предлагат още традиционни храни и деликатеси от цял свят. От общината обещават този род прояви да станат традиция.

Мариана Кукушева: Сивият сектор в хлебопроизводството и сладкарството е 30%

Вече се вдигат спекулативно с 10 % цената на хлебните изделия и сладкишите,  заяви Мариана Кукушева, председател на браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея сивият сектор е в рамките на 25-30 %. Кукушева призовава  по великденските празници да купуваме само козунаци с ясно указан производител на опаковката. Истинският козунак е обемен и лек, прави се задължително от бяло брашно, мая, яйца или яйчен меланж.
 По-високите цени на газа означава повече мизерия и икономически трудности пред производителите, коментира Кукушева. Защото преобладаващата част от транспортните средства се движат на метан, чиято цена директно зависи от цената на природния газ, каза още Мариана Кукушева  по време на дискусията на  "Да! На Българската храна".

ДКСБТ: Индексът на тържищните цени , който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи с 0,76%

Индексът на тържищните цени , който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,76 процента, до 1,477 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
От средата на януари нивото на ИТЦ се понижи с 2,7 на сто. Българските оранжерийни домати поскъпват тази седмица с 1,6 на сто и се продават по 2,60 лева за килограм. Вносните оранжерийни домати поскъпват с 6,2 на сто до 2,05 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 9,6 на сто, до 2,17 лева средно за килограм, а вносните поевтиняват с 6,7 на сто до 1,95 лева за килограм.
Картофите поевтиняват с три стотинки и се търгуват по 0,72 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 1.03 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,61 лева за килограм на едро. Цената на зелената салата се понижава с 10,3 на сто, до 0,61 лева за брой. Цената на репичките пада с 20,6 на сто до 0,65 лева за брой. Ябълките поевтиняват с 8,3 на сто и се търгуват средно по 1,10 лв./кг. Лимоните се търгуват по 2,07 лева. Кравето сирене поскъпва с 0,4 процента и се продава средно по 5,62 лв./кг.
Кашкавалът, тип "Витоша" се търгува по 10,16 лв./кг. Олиото се купува по тържищата по 2,08 лева за литър. Каймата се търгува по 4,63 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поевтинява с 0,6 на сто и се търгува по 3,52 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1,56 лв./кг. Цената на брашното, тип "500" се задържа 0,79 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,38 лв./кг. Седмица преди Великден яйцата се продават по 0,20 лева за брой на едро.

Българска Асоциация на Независимите лозаро-винари представи български вина в Лондон

За трета поредна година Българска Асоциация на Независимите лозаро-винари запозна търговци, ресторантьори, сомелиери и винени консултанти с българските вина.
На търговска дегустация в Лондон бяха представени вината на 12 от членовете на БАНЛВ - Иво Върбанов, Орбелус, Росиди, Шато Бургозоне, Винарна Братанов, Вила Мелник, Боровица, Трастена, Еолис Естейт, Шато Коларово, Шато Сунгурларе и Тракийски Легенди.
Над 120 посетители от винения бранш имаха възможност да опитат най-доброто от последните реколти на винопроизводителите.
Голям интерес предизвикаха местните български сортове, както и вина, произведени по специални технологии, следващи занаятчийски енологични практики. Посетителите останаха приятно изненадани от класическите български сортове.
Българската Асоциация на Независимите лозаро-винари членуват 30 изби. Асоциацията защитава интересите на независимите лозаро-винари, включително на ниво европейски парламент, посредством членството си в Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари CEVI и промотира качествотото и автентичността на българското вино.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия