Богатите на ванилия храни поскъпват

Ванилията става все по-дефицитнa. Богатите на ванилия храни също поскъпват, а технолозите търсят алтернативни варианти. Цената на едро на килограм ванилови шушулки достига до 600 долара - това е около десет пъти повече, отколкото струваше допреди няколко години.
Най-големият производител на ванилия с дял от 80-85% от световните доставки е Мадагаскар.Ванилията представлява 20% от износа на Мадагаскар, генерирайки приходи от 600 милиона щатски долара. Отглеждането й обаче никак не е лесно. Всяка орхидея, от чиито цветове се добиват шушулките, се развива три-четири години, преди да стане годна за бране.
Събирането на реколтата се извършва от месец май в северните райони на Мадагаскар до август в централните части на острова, след сезона на циклоните. Следват месеци на избелване, овлажняване и сушене, за да може да се извлече ароматната подправка. За производството на един килограм сушени ванилови шушулки са необходими около 600 килограма ръчно набран суров цвят.
Откритието на синтетичния ванилин, който става предпочитана съставка за гигантите от хранително-вкусовата промишленост от ранга на Unilever, Mondelez International и Nestlé, поставя мадагаскарските фермери в много тежка ситуация и много от тях се отказват от отглеждането на капризното растение, заради ниските цени на пазара.
Стремежът към по-здравословен начин на живот обаче става приоритет за все повече хора. Nestlé обяви, че до 2020 година има намерение да използва само натурални съставки в своите продукти. Подобни планове имат Hershey's и други големи играчи от хранителната промишленост.

Италианските власти иззеха 14 000 бутилки „Просеко”, произведено в България

14000 бутилки вино "Просеко" с етикети на английски език "Product of Italy" и "Wine of Italy" са конфискувани от италианските власти.Виното е произведено в България и било предназначено за Франция.
Италианските полицаи се свързали с фирмата производител на "Просеко", откъдето им отговорили, че виното е произведено в България, а не в Италия – т.е. то е фалшиво. Името на фирмата не се споменава. Пратката е иззета.
„Просеко” се характеризира с един сорт грозде. Подобно на шампанското, просекото може да се прави с разнообразни сортове като перера, бианкета, вердизо, шардоне, пино гри и пино ноар. Но основно за просеко се използва глера, силно ароматичен сорт, датиращ още от ерата на древния Рим.

НАЗ свиква спешно заседание на УС относно Законопроекта за нефтените продукти

НАЗ свиква спешно заседание на Управителния съвет за обсъждане на предприемане на действия относно Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Законопроектът беше внесен в Народното събрание на 7 март от 32 народни представители от всички парламентарни групи. На 15 март земеделската общност прие Обща декларация, подписана от 29 организации, в която излага възраженията си срещу противоречивите разпоредби, засягащи земеделските производители.
Законопроектът беше обсъден и приет на първо гласуване от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата на Народното събрание.

Придобиването на поземлен имoт е дългосрочна инвестиция със сигурна доходност

Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „Агрион", отчетоха от компанията за управление на поземлени активи. За да отговори на търсенето дружеството пусна на пазара още апетитни парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка.
През последните години земеделските земи привличат все повече инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства. Ако съотнесем стойността на земеделската земя и приходите от нея под формата на годишна рента, сметките показват, че придобиването на поземлен имoт е много добра дългосрочна инвестиция със сигурна доходност
Най-сериозен интерес се наблюдава в района на Хасково. Землищата около Варна и Монтана също са предпочитани от кандидат-купувачите.

Богато разнообразие от фермерски храни представят на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас”

Богато разнообразие от фермерски  храни на малки производители представят на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас” на площад „Александър Батенберг".
Във фермерските шатри могат да се видят  краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, занаятчийски хляб, колбаси, печена тиква и тиквени семки, орехи, био вино, био оцет, пирински и други видове чайове.  Фестивалът гостува на Часа на Земята, чийто мото е „Свържи се с природата”
Връзката храна-природа става още по-ясна.  От една страна разнообразието и качеството на  храната ни зависи от чистата и богата на видове природа, а от друга - състоянието на дадено природно място се влияе директно от начина на отглеждане и производство на всеки един продукт.
Специалното издание на фестивала за Часа на Земята се организира  от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и WWF България със съдействието на Столична община.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия