От десет изследвани марки краве масло само в две няма проблеми

От десет изследвани марки краве масло само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, съобщиха от асоциацията "Активни потребители".
Най-честите нарушени са неточна информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от написаните 82%, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода при максимално допустимите 16 % или са добавени немлечни мазнини.
Най-сериозният проблем е влагането в продукта на веществото натамицин, известен като Е 235, което е забранено в целия Европейски съюз. Той се слага в някои сухи сирена и колбаси за увеличаване срока на годността, защото спира развитието на мухъл и плесени.
Краве масла за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас. От Асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Ще предложат и влагането на тези съставки в храните да се криминализира.

Мая Манолова: България ще направи голям форум, посветен на борбата срещу двойните стандарти

Представители на страните с двоен стандарт на храните се обединиха около становището, че няма да се откажат до окончателното премахване на измамата с храната и двойните стандарти
Става дума за могъщ бизнес, за огромни печалби, заяви омбудсманът Мая Манолова, която се върна от среща в Братислава, на която беше обсъдено уеднаквяването на стандарите за храните. В нея участваха 4-мата лидери от вишеградската четворка.
Лидерът на Унгария е нарекъл това "хранителен геноцид". България ще направи един голям форум посветен на борбата срещу двойните стандарти. По думите й България трябва да поеме лидерството по тази тема
Омбудсманът настоява за приемането на нова директива, с която да се забранява на производителите да създават продукти с различно качество за различните пазари. Също да има и общоевропейски орган, който да контролира това и сериозни санкции при нарушения.
Ако не бъде приета нова директива, ще направим подписка, с която да задължим Европейския парламент да промени законодателството, заяви Мая Манолова.

Био, еко или органик - какво се крие зад етикетите

По-строг контрол за продуктите с етикет – био, еко, органик поискаха експерти.
При производство на тези продукти не може да се използват пестициди или химични препарати за растителна защита, изкуствени торове, генномодифицирани организми. Животните се хранят с фуражи, произведени по биологичен начин, и съответно месото, млякото и следващите продукти – сирене, извара, кашкавал – също са био.
На обикновените пазари може да видят надписи „еко“ или „от фермата“ или да ни убеждават, че не са пръскали ябълките, но това не ни гарантира нищо. Ако искаме да сме сигурни, трябва да поискаме доказателство за сертифициране за биологично производство. Нищо в „еко“ или „натурално“ не може да докаже, че не са използвани пестициди, химически торове или ГМО. Царевицата, която продават по улиците, е 100% генномодифицирана.
Според експертите от лабораториите има пропуски в регламента за изследванията. Затова препоръчват, когато купуваме такива продукти, да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган. Сертифициращият орган са частни фирми, които следят работата на био производителите. За България те са 16. Всички те спазват правила, заложени в Европейския регламент за био земеделие.
В България има 7000 оператори на био продукция, част от които са само търговци, внасящи стока от чужбина. След като производителят получи своя сертификат за био качество, контролният орган извършва ежегодни проверки. Проби се изпращат в сертифицирани лаборатории. Контролът върху сертифициращите фирми пък се извършва от Министерство на земеделието.
За да разберем повече за био продукта, който сме купили, специалистите препоръчват да сканираме баркода върху опаковката с безплатно приложение от своя телефон. Така ще получим информация за направените изследвания, както и достъп до сертификатите за био земеделие.

Над 30 винарни ще участват на изложението на вино и кулинарни продукти в Стара Загора

Над 30 български и задгранични винарни ще участват в изложението"Августиада 2017" в Стара Загора. За пръв път ще има бирен щанд. Организаторите обещават много емоции в двата дни на форума.
Изложението на вино и кулинарни продукти ще бъде открито на 14 октомври от 11.30 часа пред Регионален исторически музей. На откриването ще присъстват посланикът на Република Гърция, ръководителят на икономическата служба и консулът. На партньорите от Гърция е посветен и майсторски клас "Непознатите винени съкровища на Гърция", който ще се проведе на 14 октомври от 15.30 часа, в зала 33 на Регионален исторически музей. Експозицията ще бъде представена с гръцка културна програма.
Короната за царица на "Августиада 2017" очаква победителката от конкурса, която ще бъде избрана на стилен спектакъл в Държавна опера Стара Загора

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби.
Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%. Цялостното реколтата е много добра - и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди между ден и нощ. Когато има такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина, обясняват специалисти.
Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде. Производителите предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи.
Бялото десертно грозде тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг, като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица.
Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар - 1 лв. за кг. По-голяма част от реколтата се изкупена направо от масивите.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия