Земеделски институт – Стара Загора работи за създаване на нови генотипи бройлери, подходящи за биологично производство

Учените от Земеделски институт- Стара Загора работят по няколко проекта, като два от тях са с европейско финансиране и един към МОН, съобщиха от Института.
Ново направление в научноизследователската дейност на Института е намаляване отделените емисии на парниковите газове от преживните животни. Вече е завършен проект, свързан с мониторинга на отделените емисии на парникови газове /СН4 и СО2/ от различни фуражи и фуражни добавки, използвани при преживни животни при различни производствени системи, и повишаване на капацитета на екосистемите за адаптиране към промените в климата, и интегрирането им в Национална банка данни за промяната на климата в рамките на Протокола от Киото.
Проектите, по които учените от Земеделския институт са работили през последната година са насочени към съхраняване на генофонда на животните, екология, хранене и фуражи, качество и безопасност на храни, икономика и управление на фермата, хуманно отношение към животни
Завършен е проектът „Анализ на генетичната изменчивост в популациите овце, развъждани в България“. Целта му е оптимизацията на селекционните схеми и повишаване принадената стойност в основните продуктивни популации овце, развъждани в страната. Това е база за разработване на схема за създаване на порода овце с висока млечност и плодовитост.
Институтът работи за създаване, изпитване и предлагане на пазара на нови генотипи бавнорастящи бройлери, подходящи за биологично производство. Завършен е и проектът „Разработване и внедряване на нови технологични решения за преодоляване на водния дефицит при някои фуражни култури в условията на Южна България“. Предлагат се оптимални поливни режими на царевица за силаж в условията на оптимална и недостатъчна водоосигуреност.

Активизират дейността на областните консултативни съвети по животновъдство

Единодушно бе решено да се активизира дейността на областните консултативни съвети по животновъдство на среща на животновъди със зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.
На срещата  бяха дискутирани прилагането на директните плащания, както и промените в Наредба 3. Сред обсъжданите теми беше и спазването на договорните отношения между фермери и преработвателни предприятия.
Зам.-министърът увери, че по отношение цените на суровото мляко ще продължи да се извършва мониторинг, с резултатите от който ще бъдат запознати периодично.Ръководството на Министерството пое ангажимент фермерите от Област Кърджали през следващата седмица да получат допълнителни разяснения по т.нар. модул „Мляко“.

Въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета

Българската агенция по безопасността на храните съвместно с Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, което би ограничило опасността от евентуалното разпространение на болестта „Африканска чума“ по свинете в страната.
  Превантивни мерки се прилагат и в останалите европейски държави. В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно. В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.
Оперативен щаб ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

Животновъди: В Родопите животновъдството загива заради липсата на субсидии

Фермери от Източните Родопи  ще протестират всеки ден до изпълнение на исканията им и дадоха срок до 29-ти януари, след което ще прехвърлят протеста си в София. Протестиращите тръгнаха да блокират международния път за Гърция, но полицията ги спря. Стопаните поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов.
Освен оставката на земеделския министър и отмяна на Наредба 3, фермерите поискаха и уеднаквяване на субсидиите с тези в останалите страни-членки на Европейския съюз. За пример посочиха, че в съседна Румъния субсидията за едно животно е 460 евро, а в България 250 лева. Според стопаните, животновъдството в Родопите загива именно заради липсата на субсидии.
Фермерите не могат да ги получат, защото не могат да докажат предаденото количество мляко според наредбата. Разказаха, че една крава в планината трябва да дава, според тази наредба, по тон и половина мляко годишно, но това не можело да се случи.Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото, защото мандрите не им приемали стоката с мотива, че складовете са пълни със сирене и кашкавал.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН препоръчва всички месни продукти да бъдат опаковани

Организацията по прехрана и земеделие на ООН препоръчва всички месни продукти да бъдат опаковани по време на преработката и съхранението, за да се предотврати предаването на паразити и бактерии, включително Е. coli и салмонелоза.
Това стана след огромен скандал в САЩ, където свинско месо е доствяно неопаковано в мръсни колички. Публикувани бяха снимки с коментар, изразяващ шок и отвращение по отношение на санитарното ниво на месото,  доставяно от азиатска верига от супермаркети, базирана в Калифорния. Федералният закон в Съединените щати не изисква магазини да подпечатват дати за "продавано от" или "годно до" на свинско месо, но повечето магазини го правят така или иначе, според Министерството на земеделието на САЩ.
Доставчикът Farm's Meat  отрича това да е начинът, по който се доставя месото му. От компанията също разследват инцидента, като посочват, че месото, коeто доставят, напуска техните съоръжения само опаковано. Съгласно указанията на щатските здравни власти, прясно свинско месо може да бъде съхранявано охладено от три до пет дни, а пресен свински черен дроб – самоедин или два дни.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът е силно химизиран още от полето

Хлябът е силно химизиран още от полето

Земята ни вече е уморена от химическите торове и хербициди, а хлябът е силно...

Хранителна индустрия

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Традиционен фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” се провежда в Мелник. Целта на фестивала...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия