Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство

„Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство. С тази лекция д-р Георги Куцаров прикова вниманието на животновъдите на информационен семинар с 30 животновъди, отглеждащи месодайни говеда от общините Царево, Приморско и Средец.
Информационният семенар беше проведен  съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас за 2017г., съвместно с Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски Университет Стара Загора
Лекторът наблегна на разликата между естественото и културното пасище, на разходите за създаване на културно пасище, на планирането, на размера и формата, на добива и качеството, на облагородяването, организацията и ротацията на пасищата. Много старателно обясни, че животновъдите почти не могат да влияят на изкупна цена на месото и субсидиите, но успешно могат да влияят на продуктивността, генетиката, мениджмънта, комфорта и храненето на говедата.
Лидия Станкова - Директор на ОД “Земеделие“ Бургас запозна присъстващите животновъди с изпълнените дейности до момента на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас. Сподели, че месодайното говедовъдство е важна част от дейността на комисията, и че до края на годината са планирани още две събития с такъв характер. Призова фермерите да правят предложения и търсят за съдействие ОЕКЖ Бургас при всички случаи когато имат нужда от помощ и подкрепа.
Фермерите бяха запознати  с необходимостта от правилното планиране и мениджмънт при изграждане на месодайните ферми. Добре планираните и организирани ферми свеждат човешкия фактор до минимум и съкращават времето на работните процеси, спестяват много грешки в бъдеще и са гаранция за възвращаемостта на инвестицията. Животновъдите имаха възможност да видят съвременни решения на месодайни ферми за угояване, построени в България и в Германия.
Васил Морфов, говедовъд, отглеждащ месодайни крави в с. Бродилово, общ. Царево беше подкрепен от Фондация ,,Америка за България“ да участва в обучение „Лидери в земеделието”, което предоставя възможност за интензивни, краткосрочни групови обучения в САЩ. Философията на програмата е всяко обучение да бъде изцяло съобразено с нуждите на българското земеделие. Той сподели с фермерите своите впечатления от начина на отглеждане на месодайните говеда в Америка.
Васко Морфов запозна животновъдите с участието си в майсторския клас за начинаещи и действащи фермери и собственици на земя, проведен от най- добрия фермер в света според списание “Times” Джоел Салатин, който е създател на прочутата ферма „Полифейс“ във Вирджиния, снабдяваща с чиста храна 4 000 фамилии, 10 магазина и 50 ресторанта. Салатин е привърженик на чистото, неиндустриално и устойчиво производство на храна, като всички похвати в автентичното природно земеделие, което изключва употребата на химикали и ГМО.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия