Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство

„Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство. С тази лекция д-р Георги Куцаров прикова вниманието на животновъдите на информационен семинар с 30 животновъди, отглеждащи месодайни говеда от общините Царево, Приморско и Средец.
Информационният семенар беше проведен  съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас за 2017г., съвместно с Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски Университет Стара Загора
Лекторът наблегна на разликата между естественото и културното пасище, на разходите за създаване на културно пасище, на планирането, на размера и формата, на добива и качеството, на облагородяването, организацията и ротацията на пасищата. Много старателно обясни, че животновъдите почти не могат да влияят на изкупна цена на месото и субсидиите, но успешно могат да влияят на продуктивността, генетиката, мениджмънта, комфорта и храненето на говедата.
Лидия Станкова - Директор на ОД “Земеделие“ Бургас запозна присъстващите животновъди с изпълнените дейности до момента на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас. Сподели, че месодайното говедовъдство е важна част от дейността на комисията, и че до края на годината са планирани още две събития с такъв характер. Призова фермерите да правят предложения и търсят за съдействие ОЕКЖ Бургас при всички случаи когато имат нужда от помощ и подкрепа.
Фермерите бяха запознати  с необходимостта от правилното планиране и мениджмънт при изграждане на месодайните ферми. Добре планираните и организирани ферми свеждат човешкия фактор до минимум и съкращават времето на работните процеси, спестяват много грешки в бъдеще и са гаранция за възвращаемостта на инвестицията. Животновъдите имаха възможност да видят съвременни решения на месодайни ферми за угояване, построени в България и в Германия.
Васил Морфов, говедовъд, отглеждащ месодайни крави в с. Бродилово, общ. Царево беше подкрепен от Фондация ,,Америка за България“ да участва в обучение „Лидери в земеделието”, което предоставя възможност за интензивни, краткосрочни групови обучения в САЩ. Философията на програмата е всяко обучение да бъде изцяло съобразено с нуждите на българското земеделие. Той сподели с фермерите своите впечатления от начина на отглеждане на месодайните говеда в Америка.
Васко Морфов запозна животновъдите с участието си в майсторския клас за начинаещи и действащи фермери и собственици на земя, проведен от най- добрия фермер в света според списание “Times” Джоел Салатин, който е създател на прочутата ферма „Полифейс“ във Вирджиния, снабдяваща с чиста храна 4 000 фамилии, 10 магазина и 50 ресторанта. Салатин е привърженик на чистото, неиндустриално и устойчиво производство на храна, като всички похвати в автентичното природно земеделие, което изключва употребата на химикали и ГМО.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия