Земеделски институт – Стара Загора работи за създаване на нови генотипи бройлери, подходящи за биологично производство

Учените от Земеделски институт- Стара Загора работят по няколко проекта, като два от тях са с европейско финансиране и един към МОН, съобщиха от Института.
Ново направление в научноизследователската дейност на Института е намаляване отделените емисии на парниковите газове от преживните животни. Вече е завършен проект, свързан с мониторинга на отделените емисии на парникови газове /СН4 и СО2/ от различни фуражи и фуражни добавки, използвани при преживни животни при различни производствени системи, и повишаване на капацитета на екосистемите за адаптиране към промените в климата, и интегрирането им в Национална банка данни за промяната на климата в рамките на Протокола от Киото.
Проектите, по които учените от Земеделския институт са работили през последната година са насочени към съхраняване на генофонда на животните, екология, хранене и фуражи, качество и безопасност на храни, икономика и управление на фермата, хуманно отношение към животни
Завършен е проектът „Анализ на генетичната изменчивост в популациите овце, развъждани в България“. Целта му е оптимизацията на селекционните схеми и повишаване принадената стойност в основните продуктивни популации овце, развъждани в страната. Това е база за разработване на схема за създаване на порода овце с висока млечност и плодовитост.
Институтът работи за създаване, изпитване и предлагане на пазара на нови генотипи бавнорастящи бройлери, подходящи за биологично производство. Завършен е и проектът „Разработване и внедряване на нови технологични решения за преодоляване на водния дефицит при някои фуражни култури в условията на Южна България“. Предлагат се оптимални поливни режими на царевица за силаж в условията на оптимална и недостатъчна водоосигуреност.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия