Явор Гечев: Инспекторите от БАБХ нямат нужния респект към животните като живи същества

Инспекторите от БАБХ нямат нужния респект към животните като живи същества и нужното отношение към работата си. След случая от последните дни, в който БАБХ абсолютно незаконно конфискува и умъртви 4 здрави кончета сериозно се замисляме дали изобщо агенцията би трябвало да бъде контролен орган на хуманното отношение към животните, заяви Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”
 Унищожаването на 1 кг. кашкавал и сирене е почти същото за тези чиновници като да отидат и да умъртвят едни живи същества. Това е много тъжен факт. Отношението на тези инспектори не се променя с годините. Има нужда да се поправя законодателство, да се променят нагласите на хората към по-добро отношение към животните, коментира Гечев.
  Всъщност годината започна с безумието с приемането на едни членове в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които доведоха до това, че в края на годината агенцията конфискува абсолютно незаконно 4 кончета  и ги умъртви също толкова незаконно на база на текстове, които бяха приети в началото на тази година, както казах, изключително набързо, без никакво обществено обсъждане и консултация със страните, които би трябвало да помагат за решаване на подобни въпроси.
  Мерките целят  да ограничат разпространяването на заразни заболявания по селскостопанските животни, но толкова некачествено бяха написани текстовете, че на практика в края на годината едни животни загубиха животите си заради чиновническото недоглеждане и безумие.
"Това е възмутителен акт от страна на БАБХ. Не мога да повярвам, че се случва в европейска държава в 21 век да се умъртвява защитена порода коне заради това, че нямат документи, при положение че в Закона за ветеринарната дейност евтаназията се допуска само при неизлечимо болни животни; необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание; ограничиване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората и животните; приключване на опити с животни, които са довели до необратими патологични изменения и животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота. Това са четирите случая, при които е допустимо умъртвяване на животното", обясни природозащитникът Димитър Господинов.
Агенцията излиза със становището, че са умъртвени животните вследствие на това, че те нямат никакви документи и са превозвани нелегално. Това е страшно. В България във всички села и градчета е пълно с животни, които нямат документи. Това означава ли, че цяла България трябва да е в трупове и да са умъртвени всички животни, възмущава се Господинов.

Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия