Забраняват улова на щука от 15 февруари

От 15 февруари влиза в сила забраната за улов на щука,  която ще продължи чак до началото на месец май. Ограничението в този период е ежегодно и съвпада с размножаването на тези риби.
Естественото възпроизводство на щуката започва още през февруари или началото на март. Обикновено това е моментът веднага след разтопяването на леда, при температура на водата между 3 и 6 градуса. В зависимост от вида на водоема - язовир, река или блато, както и надморската височина този процес може да трае различно време.
Сега риболовът на този хищник е доста труден, тъй като екземплярите не са особено активни. Щуката се храни и зимата, но навиците й сега са съвсем различни. Тя изразходва минимално количество енергия, като ограничава движенията си и атаките си до минимум. На дупка в леда щуката се лови успешно в по-плитките язовири и езера. Привлича се основно от изкуствени примамки като отвесни блесни. Други я търсят на тапа с малка жива рибка.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия