НОА: Oвцевъдството се нуждае от иновации в развитието си

Oвцевъдството се нуждае от иновации в развитието си, за да възстанови предишните си позиции. Това е основният извод, който се наложи след третата среща на представители на овцевъдните асоциации от ЕС с еврокомисаря по земеделие Фил Хоугън, проведена в Брюксел, съобщиха от Националната овцевъдна асоциация.

Браншовите организации настояват подкрепата да продължи. Отделните държави членки имат различни предпочитания за тази подкрепа, като болшинството настояват да се разшири подпомагането по линия на директните плащания. Повечето производители отбелязват спад във вътрешното потребление в отделните държави, което се дължи на промяна в предпочитанията към друг вид меса, посочват експертите.

Благодарение на еврофинансирането в периода от 2013 г. до 2015 г. средствата за овцевъдите са се увеличили със 75 на сто, което дава оптимизъм за ефективно селско стопанство. В същото време за този период броят на отглежданите овце страната е намалял с 13 процента, което се дължи основно на нерентабилното производство и на липсата на иновации във фермите.

Комисарят Фил Хоугън е уверил овцевъдите, че Европейската комисия ще продължи да финансира сектора, особено при намирането на нови пазари, където през последните десетилетия бяха отчетени сериозни загуби.
Друг съществен момент е пряката връзка с науката и развъдната дейност, чрез които фермерите биха могли да се развиват и да постигнат необходимата им пазарна издръжливост.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия