Животновъдната наука – предизвикателства и иновации

Научна конференция  „Животновъдната наука – предизвикателства и иновации” ще се проведе на 2 ноември. Събитието се организира от Института по животновъдни науки – Костинброд и ще се състои в „Парк хотел Москва“ в София.
В научната конференция ще вземат участие учени от България, Сърбия, Молдова и далечен Виетнам. Програмата включва доклади и постери по следните тематични направления: Хранене и физиология на животните; екология и качество на животновъдната продукция; Развъждане, генетика и репродукция на животните; технологии на отглеждане и икономика на селското стопанство.
Добре планираните и организирани ферми ще свеждат човешкия фактор до минимум, ще съкращават времето на работните процеси и ще спестяват много грешки в бъдеще.

Лозана Василева:Иновативните решения повишават качеството на произвежданата продукция

„Иновативните решения повишават качеството на произвежданата продукция, което води до увеличаване доходите на земеделските стопани", заяви заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева при откриването на Международния форум „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието“.  
Разпространението на научните знания и генерирането на нови идеи са съпътстващ елемент при развитието на иновациите и бизнес моделите. Заместник-министърът обясни, че подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. осигурява възможност за насърчаване на сътрудничество в селскостопанския сектор, хранителната верига и горското стопанство за разработване на нови продукти, практики, процеси и технологии.  
Надявам  се през следващите години иноваторите да стават все повече и с по-голяма популярност, да нараства ролята им за устойчивото развитие на обществото и повишаване на добавената стойност“, каза още  Василева

Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство

„Доброто пасище - гаранция за висока ефективност в месодайното говедовъдство. С тази лекция д-р Георги Куцаров прикова вниманието на животновъдите на информационен семинар с 30 животновъди, отглеждащи месодайни говеда от общините Царево, Приморско и Средец.
Информационният семенар беше проведен  съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас за 2017г., съвместно с Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски Университет Стара Загора
Лекторът наблегна на разликата между естественото и културното пасище, на разходите за създаване на културно пасище, на планирането, на размера и формата, на добива и качеството, на облагородяването, организацията и ротацията на пасищата. Много старателно обясни, че животновъдите почти не могат да влияят на изкупна цена на месото и субсидиите, но успешно могат да влияят на продуктивността, генетиката, мениджмънта, комфорта и храненето на говедата.
Лидия Станкова - Директор на ОД “Земеделие“ Бургас запозна присъстващите животновъди с изпълнените дейности до момента на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас. Сподели, че месодайното говедовъдство е важна част от дейността на комисията, и че до края на годината са планирани още две събития с такъв характер. Призова фермерите да правят предложения и търсят за съдействие ОЕКЖ Бургас при всички случаи когато имат нужда от помощ и подкрепа.
Фермерите бяха запознати  с необходимостта от правилното планиране и мениджмънт при изграждане на месодайните ферми. Добре планираните и организирани ферми свеждат човешкия фактор до минимум и съкращават времето на работните процеси, спестяват много грешки в бъдеще и са гаранция за възвращаемостта на инвестицията. Животновъдите имаха възможност да видят съвременни решения на месодайни ферми за угояване, построени в България и в Германия.
Васил Морфов, говедовъд, отглеждащ месодайни крави в с. Бродилово, общ. Царево беше подкрепен от Фондация ,,Америка за България“ да участва в обучение „Лидери в земеделието”, което предоставя възможност за интензивни, краткосрочни групови обучения в САЩ. Философията на програмата е всяко обучение да бъде изцяло съобразено с нуждите на българското земеделие. Той сподели с фермерите своите впечатления от начина на отглеждане на месодайните говеда в Америка.
Васко Морфов запозна животновъдите с участието си в майсторския клас за начинаещи и действащи фермери и собственици на земя, проведен от най- добрия фермер в света според списание “Times” Джоел Салатин, който е създател на прочутата ферма „Полифейс“ във Вирджиния, снабдяваща с чиста храна 4 000 фамилии, 10 магазина и 50 ресторанта. Салатин е привърженик на чистото, неиндустриално и устойчиво производство на храна, като всички похвати в автентичното природно земеделие, което изключва употребата на химикали и ГМО.

Преведоха първия транш от 21 331 850 лева на 5 385 животновъди

Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от 21 331 850 лева на 5 385 животновъди, заявили подпомагане по Схемата за преходна  национална помощ за говеда, необвързана с производството за кампания 2017.
За глава говедо животновъдите получиха по 94.76 лв., а тези, които отглеждат биволи – по 165.71 лв. Право на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда или 10 или повече биволи, регистрирани към 28 февруари 2009 г., и към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни.
Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. Максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-та. През 2017 г. финансовият пакет за всяка от схемите за преходна национална помощ може да достигне максимум 65% от пакета на съответната схема за национални доплащания, прилагана през 2013 г.

Констатираха огнище на птичи грип в промишлен животновъден обект

Констатираха огнище на птичи грип в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се в с. Стефаново, община Добрич. Заболяването е потвърдено с лабораторно изследване. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички 11 000 засегнати и контактни птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция, съобщиха от БАБХ.
Определена е 3 километрова предпазна зона и 10 километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи отглежданите в останалите селища на територията на област Добрич.
Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.
БАБХ напомня че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а от там и питомните да бъдат заразени с вируса.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия