Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може да се прибира механизирано. 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, което повишава себестойността му. Същото важи и за сеитбата, което ограничава площите.
Предлаганите български сортове сусам са с вкусови качества на зърното, превишаващи световните тенденции. Сусамът е изключително здравословна храна, съдържаща разнообразие от полезни хранителни вещества. Широкото разпространение на сусама се дължи на неговите ползи за здравето, както и на приятния му аромат. Сусамът все по-малко се отглежда за добиване на масло, а предимно за производство на тахан и тахан халва.

Винпром Карнобат отбеляза Трифон Зарезан

Винпром Карнобат отбеляза празника  Трифон Зарезан. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове, както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла, и ги засадиха върху прочутите лозя на крепостта „Маркели"
„Благодаря ви, че отстоявате българщината във всяка точна на света, от където вината и ракиите ви носят награди на страната ни", се обърна към домакините от Винпром Карнобат областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, който заряза карнобатските лозя заедно с кмета на града Георги Димитров и множество гости. България спазва европейските стандарти, но с качеството на вината и ракиите от Винпром Карнобат доказахме, че сме много над тези стандарти", изтъкна  кметът на Карнобат Георги Димитров.
Съвременните проучвания показват, че богатите плодородни почви, обилното слънчево греене и дългата, топла и суха есен, с които са благословени лозята на Карнобат са отлична предпоставка за пълното съзряване на гроздето. Не случайно по тези земи се създават превъзходни червени вина, с голям потенциал за отлежаване в бъчви. Такъв е Маврудът на Chateau Karnobat - плътен и хармоничен, с богат вкус на зрели плодове, малина, къпина и ценни подправки.

Производството на биопродукция в Австрия достига 30%

Производството на биопродукция да достигне 30%”, тази е целта на Австрийската браншова организация
 Според биопроизводителите Общата селскостопанска политика е доста небалансирана защото е насочена едностранно по отношение   на конкурентноспособността и продуктивността като натоварва биопроизводителите. Ето защо тя трябва да се уравновеси, тъй като в момента едва 8% от средствата отиват за агроекология, опазване на климата и сродни мерки.
 Изравняването на производството на така наречените обществени продукти изработени по екологичен начин, при което фермерите се съобразяват със съдържанието на въглеродни емисии в почвата и многообразието на видовете с останалите обществени продукти е възможно и това ще повиши устойчивостта на стопанствата.
В Австрия нараства биопроизводството на птици, докато делът на биологичното свинско месо е само 2% от общото. Причината за това е че разходите за биопроизводителите на свинско месо са много по-високи в сравнение с останалите производства. Освен това съществува голяма разлика в цените, тъй като конвенционалните продукти се предлагат на доста ниски цени.

Стартира фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд”

Традиционен фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” се провежда в Мелник. Целта на фестивала е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона.
Гостите на града се наслаждават на разнообразието от вина, произведени в региона, както и на фолклорна програма, представяща местните традиции и обичаи. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. Всички гости ще могат да пийнат безплатно от мелнишкото вино, от което някога е пил дори Чърчил. Най-застъпеният сорт грозде в Мелник е Широка Мелнишка лоза, което е уникално с това, че вирее само в този регион
Виното от широка мелнишка лоза притежава специфичен характер и аромати, и се отличава от вината от други сортове. Усеща се съчетание от ягоди, бели череши, костилка, които според месторастеното, степента на узряване и начините на винификация и отлежаване могат да бъдат допълнени или доминирани от тютюн, суха мента и черен пипер.
Противно на легендите, цветът на типичното вино от широка мелнишка лоза не е мастилено черен, а по-скоро прозрачен рубин до тъмно пурпурен

Международен симпозиум на мановия мед ще се проведе в Царево

Международен симпозиум на мановия мед ще се проведе от 27 до 29 февруари в Царево.
Първият панел ще бъде „Мановият мед - теория и практика“, а вторият - „Опрашване, опрашители и екосиситемни услуги“.  Пчеларите ще подготвят и изпратят обобщена информация за проблемите до европейските институции. Една от причините е, че през първия и втория програмен период за пчеларите не е предвидено нищо.
Според сдружението „Странджански манов мед“,  всички трябва да разберат, че екосистемните услуги трябва да се плащат, защото пчелите поддържат екологичното равновесие и биоразнообразие.   От Дружеството поискаха странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход.
Продуктът е уникален, защото първо, прашецът се събира от пчелите от диворастящи дървесни видове. Второ, има много ясно очертани маркери - богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия