ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри“.
Целта е да бъдат подпомогнати собственици или наематели на животновъдни ферми, които са регистрирани земеделски стопани. Кандидатите трябва да произвеждат качествени хранителни животински продукти, отговарящи на изискванията на Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Схемата ще стартира в началото на 2019 г. и ще продължи до края на 2020 г., или до изчерпване на финансовия ресурс. Заявленията за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата. Бюджетът на помощта е в размер 1,5 млн. лева.
Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 60 000 лева.

Цената на млякото в Естония намалява

Цената на млякото в Естония намалява. В сравнение със същия месец на миналата година намалението е  8%.  Средната изкупна цена на млякото възлиза на 301.76 евро на тон или около 30 цента на  литър.
Обемът на изкупеното мляко през юли е 65 900 тона/ значително повече от това, което произвеждаме в България/ което е с 3% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Големите вериги за търговия на дребно през последните месеци, запазват цената на най-евтиното мляко на 49 цента за литър.
 У нас най-отчетлив е ръстът в производството на пакетирано прясно мляко. Наблюдава се все по-голямо разнообразие на млечни продукти – на пазара се предлагат все повече различни сирена - топени, пушени, меки, твърди, с плесен, с подправки, както и множество ароматизирани пресни и кисели млека. Налице е и по-голямо разнообразие при вида на използваната суровина, а сирената от овче и биволско мляко намират добра реализация и зад граница.

Браншовете за производство на месни и млечни продукти залагат на традиции и новаторство

Безопасността и качеството на храните са сред основните приоритети на  Министерството на земеделието и храните. Стремим се да насърчаваме утвърждаването на качествените стандарти в тази област,  заяви зам.-министърът  Янко Иванов, който присъства на честването на Дeня на хранително-вкусовата промишленост и петнадесетата Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Българските храни - гаранция за здраве и дълголетие“.
Наложени са високи изисквания към производителите за достигане на международни стандарти и се работи активно по регистрацията на наименования по европейските схеми за качество. Браншовете за производство на месни и млечни продукти, както и хлебопроизводството залагат едновременно на традициите и новаторството и представят най-добрата продукция на пазара, посочи заместник-министърът

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки.Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, съобщиха от БАБХ.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак т. е. предполагаеми единични растения татул.
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

„Белла България“ и световният лидер в производството на месо Danish Crown организират Мастър клас за ХоРеКа индустрията

Хранителната компания „Белла България“ и световният лидер в производството на месо Danish Crown организират Мастър клас за ХоРеКа индустрията с участието на Chef Генади Велчев на 15 ноември в Банско.
Водещата тема на Мастър клас ще бъде новата професионална линия от селектирано свинско месо на Danish Crown. Датската компания е утвърден лидер в предлагането на месо с различно овкусяване в удобни опаковки и дългогодишен партньор на „Белла България“ в областта на месопреработката. Месните суровини с марката Danish Crown се добиват от животни, отглеждани в собствени стопанства.
Освен кулинарната тематика, ще бъдат представени и новите професионални решения за оборудване в ХоРеКа бранша, предлагани от „Томеко“ и UNOX.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия