Обявиха „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса Challenge International Du Vin

Обявиха  „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса  Challenge International Du Vin във Франция.
За втора година в Бордо, ракия от Карнобатските лозя получава Златен медал за отличното си качество. В оспорвана надпревара с над пет хиляди гроздови напитки и вина, тя намира място сред най-добрите световни брандове. А изисканите „Карнобатска Мускатова" и „Perlova rakia" на „Винпром Карнобат" се окичиха с престижните сребърни медали.
Според енолозите това е триумф без аналог за страната ни. Златният медал е уникално постижение, което утвърждава „Карнобатска Специална" като напитка от световна величина. Успехът идва година и половина след като ракиите на Карнобат триумфираха със Златни медали в авторитетния Spirit Selection в Брюксел и вече са част от менюто на най-посещаваните ресторанти както във Франция, така и в столицата на Стара Европа.
Технолозите на „Винпром Карнобат" разкриха, че ключът към успеха в Бордо е уникалният бленд, съчетаващ дестилати от най-добрите реколти. В основата му е изключителният български сорт Мускат Отонел. Той й придава фини аромати и я прави хармонична и деликатна. За ракията се заделят само най-добрите масиви, чийто тероар позволява елитният Мускат да разгърне напълно своя потенциал.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира обучениe за вътрешни одитори на системи за управление на безопасността на храните

Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира обучениe за вътрешни одитори на системи за управление на безопасността на храните, основана на принципите на НАССР, което ще се проведе на 09.11.2017 г. в семинарната зала на Палатата.
Обучението е предназначено за ръководители и специалисти от организации, произвеждащи храни, които пряко отговарят за изграждане, поддържане и преглед на НАССР система за управление на безопасността на храните. Изискванията на Закона за храните се отнасят за всички производители на храни, включващи целия жизнен цикъл на хранителната верига - от добива на суровини до крайната реализация на продуктите.
Целта на обучението е придобиване на необходимите знания и умения за разработване, внедряване и поддържане на НАССР система в предприятията за производство на храни, както и за провеждане на вътрешни одити на система за управление безопасност на храните, основана на принципите на НАССР, съгласно законодателните изисквания.
Участниците в семинара ще получат Сертификат за завършено обучение за вътрешни одитори на НАССР системи.
HACCP е съкращение на Hazard Analysis ans Critical Control Point, което в превод означава "Анализ на опасностите и контрол на критичните точки". Критичните точки са точки от технологичния цикъл на храните, в които има вероятност да се появят биологични, химически и физически опасности, които да окажат негативно въздействие на храните и човешкия организъм. Критичните точки за контрол трябва да се управляват, с цел задържане нивото на опасността, нейното намаляване или елиминиране

Всички фирми, които ще продават храни онлайн, ще трябва да получат регистрация от агенцията по храните

Нов регистрационен режим за превоз на храни, допълнителни ограничения за рекламите им, регулация на интернет търговията. Това са част от основните промени, които депутатите одобриха на първо четене,  приемайки изцяло нов закон за храните.
Според  новите изисквания не могат да бъдат продавани газирани напитки и храни като чипс, пържени тестени изделия, сметанови и сиропирани торти и сладкиши, сухи супи и др. Според текстовете търговия „от разстояние“ могат да извършват фирми, които имат регистриран по закона физически обект например производствена база, магазин, склад и т.н., или „доставчици на услуги, управляващи средство за комуникация от разстояние“, каквито са различни онлайн платформи за поръчка от ресторанти и магазини.
Всички фирми, които ще продават храни онлайн, ще трябва да получат регистрация от агенцията по храните, преди да започнат дейност. За целта й те ще представят данни за производители и търговците, с които работят, транспортните средства, които ползват за превоза на стоки. Тези компании ще имат и задължение да поддържат „план за проследимост“ на стоката, който е на разположение на контролните органи при необходимост, се вижда още от текстовете.

„Белла България“ лансира точени кори с подобрени рецепти и банички без консерванти

Хранителният холдинг „Белла България“ лансира точени кори с подобрени рецепти и банички без консерванти за ХоРеКа сектора, изцяло в отговор на нагласите на потребителите и клиентите
Българската компания е със сериозно международно участие и мениджмънт, един от лидерите в хранителния бранш в глобален план, развиващ продукти по водещите европейски стандарти за високо качество на продукцията и здравословни храни
Традиционните продукти на едноименния хранителен холдинг са, създадени от R&D експертите му в отговор на нагласите и предпочитанията на потребителите, проучвани през последните две години. Продуктите са вече на пазара в опаковки с нов модерен дизайн с графични елементи. Свежестта им се гарантира с използването на най-съвременните методи за опаковане и материали, които са с бариерни свойства. Технологията запазва трайността и вкусовите качества на продукта, като го предпазва от влиянието на околната среда.
По повод 20-та си годишнина, BELLA стартира и специална промоция като предлага един от най-търсените продукти на пазара – маргарин BELLA с българско слънчогледово олио и масло. Продуктът е единственият в търговската мрежа, който е без рапица и съдържа истинско масло. Промоционалната опаковка включва два продукта от 400 и 200 гр. на препоръчителна цена от 2,99 лв. и се предлага в големите магазини от търговската мрежа.

Агенцията по храните възбрани 48 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност и без етикет на български език

В резултат на инспекции на Агенцията по храните са възбранени и насочени за унищожаване над 48 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност и без етикет на български език, 25 кг замразено телешко месо без документи за произход и над 7 кг сирене поради промяна в органолептичните показатели - вкус, мирис.
Насочени за унищожаване са и над 2 кг изпечени месни продукти съхранявани при нехладилни условия, 30 кг брашно с изтекъл срок на годност, 5,5 кг слънчоглед и 2 торти без етикетировка. Спрени от продажба са над 1500 кг маслини без етикети, близо 50 кг трапезна сол, която е насочена за допълнително йодиране и 40 кена безалкохолна напитка поради липса на документи.
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането.
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 182 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 4 предписания.

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

Обявиха  „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса  Challenge International Du Vin

Обявиха „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса Challenge International Du Vin

Обявиха  „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса  Challenge International Du Vin във Франция.За втора...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия