Kрасимир Коев: Качеството на гроздето е високо, с високо захарно съдържание

Добра година за гроздето и неговото качество отчитаме тази година, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев.
Винарските предприятия планират да приберат и преработят около 220 000 тона грозде. Качеството на гроздето е високо, с високо захарно съдържание и се прибира хубава реколта, от която ще се произведат качествени вина.
За висококачествено грозде с добър външен вид и захарно съдържание винарските предприятия дават високи цени, но пък на пазара не се наблюдава повишение на цените на гроздето.
Вината, които обират наградите на конкурси за вино също остават на достъпни цени. В момента работят 263 български винарски предприятия, които произвеждат море от висококачествени продукти. В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са реновирани по европейски програми. В подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия