Kрасимир Коев: Качеството на гроздето е високо, с високо захарно съдържание

Добра година за гроздето и неговото качество отчитаме тази година, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев.
Винарските предприятия планират да приберат и преработят около 220 000 тона грозде. Качеството на гроздето е високо, с високо захарно съдържание и се прибира хубава реколта, от която ще се произведат качествени вина.
За висококачествено грозде с добър външен вид и захарно съдържание винарските предприятия дават високи цени, но пък на пазара не се наблюдава повишение на цените на гроздето.
Вината, които обират наградите на конкурси за вино също остават на достъпни цени. В момента работят 263 български винарски предприятия, които произвеждат море от висококачествени продукти. В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са реновирани по европейски програми. В подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия