Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен в центъра на Севлиево

Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен и изяден в центъра на Севлиево на тазгодишния традиционен Празник на тиквата. За направата на сладкия десерт са използвани 120 кг. тикви, 63 кг. кори, 21 кг. обикновена и 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 литра олио и половин килограм канела.
Приготвени бяха и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп и индрише.
Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме със 198 см., тази година е 288 см. Не знам след още 10 години дали площадът вече ще е достатъчен да го разположим, коментират майсторките на вкусния тиквеник. Тази година проявите от Празника на тиквата започнаха още на 12 октомври и продължиха до неделя с демонстрация на занаяти, изложби танци, песни и шествия. На организираната изложба за тикви, първа награда спечели 53-килограмова тиква, докарана чак от благоевградско.
Наградата беше връчена от шеф Андре Токев. В Музеят на тиквата пък деца рисуваха своите Тиквени фантазии. За пръв път тази година празникът има и социален елемент. Беше организирана благотворителна томбола, средствата от която ще отидат за купуване на храна, дрехи и обувки на нуждаещи се социално слаби деца и младежи.
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Тазгодишното издание беше под наслов „Фиеста по тиквено време"

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия