Хранително-вкусова промишленост - фирмени нови продукти и технологии

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост.
Отт 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година.  През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени. Наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.
Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа.Над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз, каза  Димитров.
Той връчи награди на отличените в конкурса „Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии“.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия