Световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата годинa

Световен лидер по производство на качествен зехтин  е  Испания,следвана от Гърция и  Италия.Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин. Близо половината продукция в света идва от Испания.
 Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери.  В Тунис производството  е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.
Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция. 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво. Всички те издържат  през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.
Най добрите марки зехтин се правят от зелената маслина. Производството на маслинено олио е един от основните поминъци в Андалусия, а славата му се носи из целия свят.
RESERVA PIKUAL  е най -добрият зехтин Той заема първо място в дегустация Evooleum. Зехтинът е яркозелен на цвят и много ароматен. След него се нарежда NOBLEZA DEL SUR – произвежда се в Хаен, извлечен е от кралски сортове маслини и производството е ограничено поради недостиг на този вид маслини. Зехтинът е най- хранителното и здравословно, което го е превърнало в много търсен лукс в света.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата, в сътрудничество с Регионалната федерация на бизнеса...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия