Двоен стандарт и по отношение и на подобрителите

След две изследвания по темата с двойните стандарти се подготвя и трето, което ще се случи съвсем скоро и ще обхване 4 държави от Централна Европа, като същите проби ще бъдат взети на територията и на българския пазар.
Двойният стандарт при храните се оказва не само по отношение на основните им съставки, но и по отношение и на подобрителите или т.н. Е-та. В някои от храните подобрителите на цвят и вкус компенсират по-малкото съдържание на основната суровина. Двоен стандарт се наблюдава и при детските храни,  заяви проф. Пламен Моллов.
Има добавки, без които може - това са оцветителите, особено в сладкарските изделия. Оказа се през последните години, че някои от тях имат вредно действие при децата. Това са оцветителите Е 102, Е 104, Е 110, Е 122, Е 124 и Е 129. Европейско проучване е доказало, че при нормална консумация на бонбони може да се увеличи активността чрезмерно и да се намали вниманието на децата. На тази база при използване на тези оцветители се е взело решение да има на етикета указание.
Ще бъде направен сравнителен анализ на етикетите, на тяхното съдържание и по преценка на експертите ще бъдат подложени на някои лабораторни изследвания т.н. двойни проби.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия