Пети Гастрономически фестивал ще се проведе в Банско от 4 до 20 ноември

Пети Гастрономически фестивал в Банско  ще се проведе от 4 до 20 ноември тази година в Premier Luxury Mountain Resort.
 Изключителни професионалисти ще предложат на гостите на фестивала изискани и интересни вечери.
Средиземноморската и гурме кухня с шеф Джорди Естеве включва съблазни като тартар от скариди панчуда с малини, хумус и емулсия от тамаринд, крем от диви сезонни гъби с белтък и черен трюфел и печено на слаб огън яренце,  пушено сирене идиасабал, зеленчуци и сос от сушени кайсии.
Този талантлив готвач владее до съвършенство както класическите, така и и съвременните кулинарни техники, благодарение на което намира перфектния баланс в своите ястия. Стилът му е базиран на качество и е кръстоска от каталунските традиции и авангард. Джорди Естеве е виртуоз, вманиачен в качеството на продуктите, с които работи.
Шеф Алси Син ще предложи на гостите на фестивала Премиер в Банско своята интерпретация на модерната кантонска кухня,  популярна по света най-вече с малките хапки, наречени дим сум  подобни на ордьоврите във френската кухня. Дим сум буквално означава да докоснеш сърцето си и представлява разнообразни кнедли, ястия на пара и други вкусни неща.
 Кантонската кухня се характеризира с древни китайски техники и висши кулинарни умения. Гостите ще се впечатлят от силните и уникални нови вкусове, както и от изненадващите комбинации от кантонски съставки
 С новата гръцка кухня гостите ще могат да се насладят и на творения като бугаца с патешко и йогурт, бадемови курабии с дзадзики и черен чесън и прасоселино - свински бузи, пай с целина и пушена змиорка от Арта.
В рамките на петия Гастрономически фестивал Премиер в Банско, най-престижната академия за висша кулинария в света, парижката Le Cordon Bleu, ще проведе семинар на тема Финни кулинарни техники – за всички готвачи, които са готови да открият нови, още по-примамливи техники на ниво висша кулинария. Водещ на семинара в хотел Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт ще бъде френският шеф-готвач Марк Вака, професионалист от световна величина.
Шеф Марк Вака завършва професионалното си кулинарно образование в Париж. Кариерата му включва стажове в ресторанти от световна класа в Париж и Лондон. По-късно шеф Вака разширява своите професионални хоризонти в престижни ресторанти в Мароко, Австралия и Нова Зеландия и получава много отличия и награди, а през 2000 става учител по гастрономия в Института TAFE в Аделаида, където преподава две години, преди да реши да се върне отново в кухнята. Открива собствен ресторант в Понтарлие, Франция, а през 2012 шеф Марк Вака става част от екипа на шеф-инструкторите в Le Cordon Bleu.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия