Пети Гастрономически фестивал ще се проведе в Банско от 4 до 20 ноември

Пети Гастрономически фестивал в Банско  ще се проведе от 4 до 20 ноември тази година в Premier Luxury Mountain Resort.
 Изключителни професионалисти ще предложат на гостите на фестивала изискани и интересни вечери.
Средиземноморската и гурме кухня с шеф Джорди Естеве включва съблазни като тартар от скариди панчуда с малини, хумус и емулсия от тамаринд, крем от диви сезонни гъби с белтък и черен трюфел и печено на слаб огън яренце,  пушено сирене идиасабал, зеленчуци и сос от сушени кайсии.
Този талантлив готвач владее до съвършенство както класическите, така и и съвременните кулинарни техники, благодарение на което намира перфектния баланс в своите ястия. Стилът му е базиран на качество и е кръстоска от каталунските традиции и авангард. Джорди Естеве е виртуоз, вманиачен в качеството на продуктите, с които работи.
Шеф Алси Син ще предложи на гостите на фестивала Премиер в Банско своята интерпретация на модерната кантонска кухня,  популярна по света най-вече с малките хапки, наречени дим сум  подобни на ордьоврите във френската кухня. Дим сум буквално означава да докоснеш сърцето си и представлява разнообразни кнедли, ястия на пара и други вкусни неща.
 Кантонската кухня се характеризира с древни китайски техники и висши кулинарни умения. Гостите ще се впечатлят от силните и уникални нови вкусове, както и от изненадващите комбинации от кантонски съставки
 С новата гръцка кухня гостите ще могат да се насладят и на творения като бугаца с патешко и йогурт, бадемови курабии с дзадзики и черен чесън и прасоселино - свински бузи, пай с целина и пушена змиорка от Арта.
В рамките на петия Гастрономически фестивал Премиер в Банско, най-престижната академия за висша кулинария в света, парижката Le Cordon Bleu, ще проведе семинар на тема Финни кулинарни техники – за всички готвачи, които са готови да открият нови, още по-примамливи техники на ниво висша кулинария. Водещ на семинара в хотел Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт ще бъде френският шеф-готвач Марк Вака, професионалист от световна величина.
Шеф Марк Вака завършва професионалното си кулинарно образование в Париж. Кариерата му включва стажове в ресторанти от световна класа в Париж и Лондон. По-късно шеф Вака разширява своите професионални хоризонти в престижни ресторанти в Мароко, Австралия и Нова Зеландия и получава много отличия и награди, а през 2000 става учител по гастрономия в Института TAFE в Аделаида, където преподава две години, преди да реши да се върне отново в кухнята. Открива собствен ресторант в Понтарлие, Франция, а през 2012 шеф Марк Вака става част от екипа на шеф-инструкторите в Le Cordon Bleu.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия