Най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание за Espresso Italiano

10-те от най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание от мрежата на Националния италиански институт за еспресо Instituto Nationale Espresso Italiano - INEI, най-авторитетната кафе-институция в Италия.
Кръг от шампионата Espresso Italiano Champion се провежда за пръв път в България, а  победителят в състезанието ще представлява страната ни на Световното първенство за баристи в Италия през 2017 г.
Събитието, организирано от Baristo Университет и Rancillio, ще се проведе в Интер Експо Център - София, в рамките на изложение СИХРЕ.
10 от най-добрите български баристи ще се състезават за титлата Шампион на италианското еспресо в България. Всеки от тях е избран и поканен за участие от специалисти от Baristo. Освен шампионската титла, победителят в състезанието ще получи парична награда и правото да представлява България на Световното първенство за баристи, организирано от INEI в Италия през 2017 г.
Състезателите са изключително разнообразни по стил, което гарантира оспорвано състезание. Една част от тях работят в големи вериги заведения и бензиностанции, където скоростта на приготвяне е ключов фактор и съответно предимство в състезанието. От друга страна, техните колеги от по-малките, но специализирани кафе-заведения слагат сериозен фокус върху качеството, което е ключов фактор при оценката.
Състезанието ще се проведе в два кръга – приготвяне на еспресо и на капучино. Участниците ще имат точно определено време, в което да приготвят кафе-напитките, използвайки само сертифицирани от италианския институт машини, мелачки, бленд кафе и дори млякото, с което ще се приготвя капучино, следва да отговаря на определени стандарти.  Това е единственият начин да бъде гарантирано качеството на напитката.
Всяка приготвена напитка ще бъде оценявана от 8-членно жури, разделено в две групи. Четирима сертифицирани дегустатори, между които двама италиански експерти от INEI и двама български специалисти от Baristo университет, ще съставят сензорното жури. Тяхна основна задача ще бъде оценяването на вкусовите и визуални качества на кафе-напитките.
Техническото жури се състои от трима експерти от Baristo университет и един италиански кафе специалист от Rancillio. Те ще оценяват работата на баристите по дълъг списък от критерии, който включва целия процес от приготвянето на самата напитка до подготовката и почистването на работното място и оборудването.
Българският Еспресо шампион на 2016 г. ще бъде избран след сбор от точките на двете групи съдии във всяка от категориите кафе-напитки.
 

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия