Най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание за Espresso Italiano

10-те от най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание от мрежата на Националния италиански институт за еспресо Instituto Nationale Espresso Italiano - INEI, най-авторитетната кафе-институция в Италия.
Кръг от шампионата Espresso Italiano Champion се провежда за пръв път в България, а  победителят в състезанието ще представлява страната ни на Световното първенство за баристи в Италия през 2017 г.
Събитието, организирано от Baristo Университет и Rancillio, ще се проведе в Интер Експо Център - София, в рамките на изложение СИХРЕ.
10 от най-добрите български баристи ще се състезават за титлата Шампион на италианското еспресо в България. Всеки от тях е избран и поканен за участие от специалисти от Baristo. Освен шампионската титла, победителят в състезанието ще получи парична награда и правото да представлява България на Световното първенство за баристи, организирано от INEI в Италия през 2017 г.
Състезателите са изключително разнообразни по стил, което гарантира оспорвано състезание. Една част от тях работят в големи вериги заведения и бензиностанции, където скоростта на приготвяне е ключов фактор и съответно предимство в състезанието. От друга страна, техните колеги от по-малките, но специализирани кафе-заведения слагат сериозен фокус върху качеството, което е ключов фактор при оценката.
Състезанието ще се проведе в два кръга – приготвяне на еспресо и на капучино. Участниците ще имат точно определено време, в което да приготвят кафе-напитките, използвайки само сертифицирани от италианския институт машини, мелачки, бленд кафе и дори млякото, с което ще се приготвя капучино, следва да отговаря на определени стандарти.  Това е единственият начин да бъде гарантирано качеството на напитката.
Всяка приготвена напитка ще бъде оценявана от 8-членно жури, разделено в две групи. Четирима сертифицирани дегустатори, между които двама италиански експерти от INEI и двама български специалисти от Baristo университет, ще съставят сензорното жури. Тяхна основна задача ще бъде оценяването на вкусовите и визуални качества на кафе-напитките.
Техническото жури се състои от трима експерти от Baristo университет и един италиански кафе специалист от Rancillio. Те ще оценяват работата на баристите по дълъг списък от критерии, който включва целия процес от приготвянето на самата напитка до подготовката и почистването на работното място и оборудването.
Българският Еспресо шампион на 2016 г. ще бъде избран след сбор от точките на двете групи съдии във всяка от категориите кафе-напитки.
 

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия