Стартира шестото издание на най-големия форум на българското вино “DiVino Taste”

Шестото издание на най-големия форум на българското вино  “DiVino Taste” започва на 18 ноември и ще продължи до 20 ноември, в зала 3 на НДК.
Тази година участват рекорден брой производители – 73.  В състезанието e и Новото Божоле - вино, приготвено от сорта гаме, което се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Тази година датата е 17 ноември! Правилата са строги и важат за всички страни по света, съобщават от Института за винарски изследвания – Sicarex.
 Реколта 2016 се характеризира с повече елегантност, отколкото с мощност и предлага чудесен баланс между киселинност, плод и структура. Тазгодишната реколта в Божоле се очертава да е над средната за последните пет години.Това представлява сериозно изключение на фона на останалите винарски области във Франция, където се отбелязва спад средно с 10%.
Производството на Божоле изисква много усърдие и умения, които се предават от поколения. В  лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме е много капризен. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, при която се използва така наречената въглекисела мацерация, при която гроздето не се смачква предварително. Целта е зърната да останат цели, затова навсякъде се прави ръчно.
 Божоле  включва 72 селища. 57% от общата площ се предлага като Божоле Нуво, което за 2015 г. представлява 124 хиляди хл. Над една трета от производството се изнася в други страни, като лидер е Япония, с 7 млн. бутилки през 2015 г. Следват САЩ с 1,8 млн., Германия със 730 хиляди, Белгия с 331 хиляди и Холандия с 308 хиляди. Средната пазарна цена на бутилка е от 4 до 6 евро.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия