Реколтата от грах и зелен фасул е с 50 % по-малка

Огромен недостиг на зеленчуци се очертава в България. Tрябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар,  защото всички фабрики за консерви у нас внасят зеленчуци, тъй като има недостиг на българско производство, заявяват от  консервната индустрия.
 Aко хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни. От Гърция, Турция и Македония се внасят най-много червената капия и синият патладжан, коментират преработвателите.
Недостиг на зеленчуци се очертава и в Европейския съюз. Ситуацията е най-лошата от 40 години насам. В много страни добивите са по-ниски заради сушата. Според представители на консервната индустрия реколтата от грах и зелен фасул е с 20 до 50 процента по-малка, отколкото през миналата година. Преработвателите очакват недостиг и от есенните и зимните зеленчуци като бяло, червено, зелено зеле, брюкселско зеле и праз.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия