Реколтата от грах и зелен фасул е с 50 % по-малка

Огромен недостиг на зеленчуци се очертава в България. Tрябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар,  защото всички фабрики за консерви у нас внасят зеленчуци, тъй като има недостиг на българско производство, заявяват от  консервната индустрия.
 Aко хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни. От Гърция, Турция и Македония се внасят най-много червената капия и синият патладжан, коментират преработвателите.
Недостиг на зеленчуци се очертава и в Европейския съюз. Ситуацията е най-лошата от 40 години насам. В много страни добивите са по-ниски заради сушата. Според представители на консервната индустрия реколтата от грах и зелен фасул е с 20 до 50 процента по-малка, отколкото през миналата година. Преработвателите очакват недостиг и от есенните и зимните зеленчуци като бяло, червено, зелено зеле, брюкселско зеле и праз.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия