Агенцията по храните проверява хранителните блокове към детски ясли и градини

Агенцията по храните състави 19 Акта и 343 предписания при проверки в детските заведения. Извършени са над 2300 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки,  училищни столове и бюфети,  съобщиха от агенцията.
Инспекторите следят за спазване на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение.
Проверките са осъществени на територията на цялата страна. Около 75% от констатираните несъответствия по Наредбата са за неспазване изискванията за предлагане на олио по браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“. В близо 50% от общия брой нарушения са за използването на бяло пшенично брашно, което не е по Утвърден стандарт за хляб и брашно „България“. Установени са единични случаи в училищните бюфети и обекти за търговия с храни на вложени хидрогенирани мазнини в соленки, бисквити, вафли и други, безалкохолни напитки с подсладители, оцветители и консерванти, айрян с прибавена трапезна сол, меденки, кроасани и трайни сладкарски изделия с консерванти. Унищожена е  5 килограма кайма. За всички несъответстващи храни и напитки, контролните органи на БАБХ са издали предписания за забрана на продажбата и връщането им към доставчиците.
Ще бъдат извършени последващи проверки във всички обекти с нарушения, за установяване изпълнението на издадените предписания. В хода на проверките инспекторите са установили кухненски блок в детска градина, който е бил без регистрация по Закона за храните. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия