Момчил Неков: Някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни

Европейската агенция по безопасност на храните проведе научен панел, на който стана ясно, че някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни, а учените предполагат дори и канцерогенни ефекти. Сред растителните мазнини се оказва, че съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло, заяви евродепутатът от Комисията по земеделие и развитие на  селските райони към ЕП Момчил Неков.
Темата е актуална както у нас, така и в Европа, защото палмовото масло намери приложение в други сектори на индустрията. То се използва за произвеждане например на био горива. Същевременно обаче прекомерната употреба на тази суровина води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. „Ниската цена на суровината привлича производството, но в крайна сметка потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така"  каза още  Неков.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия