Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море

Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море, съобщиха от  Института по рибни ресурси.
Да се спре нелегалният риболов и тралирането на морското дъно апелираха изследователите. Преди 3 г. по предложение на учените от Института по рибарство и аквакултури се взе решение уловът на рапани в Черно море да се осъществява само в определени зони в акваторията ни. Възможните мерки предстои да бъдат обсъждани с контролните органи – ИАРА и рибарите.
Рапанът става икономически ресурс някъде през 90-те години и в резултат на това през 2005 г. има известно възстановяване на запасите на черна мида. Днес, обаче и двата взаимосвързани вида са намалели значително вследствие на преулова.  Това се доказва от наблюдаваните малки количества нискоразмерни миди и рапани в българската акватория на Черно море на дълбочина до 35 метра. Под 35 метра, където температурите са по-ниски, рапанът изчезва и учените констатират запаси на черна мида.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия