Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море

Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море, съобщиха от  Института по рибни ресурси.
Да се спре нелегалният риболов и тралирането на морското дъно апелираха изследователите. Преди 3 г. по предложение на учените от Института по рибарство и аквакултури се взе решение уловът на рапани в Черно море да се осъществява само в определени зони в акваторията ни. Възможните мерки предстои да бъдат обсъждани с контролните органи – ИАРА и рибарите.
Рапанът става икономически ресурс някъде през 90-те години и в резултат на това през 2005 г. има известно възстановяване на запасите на черна мида. Днес, обаче и двата взаимосвързани вида са намалели значително вследствие на преулова.  Това се доказва от наблюдаваните малки количества нискоразмерни миди и рапани в българската акватория на Черно море на дълбочина до 35 метра. Под 35 метра, където температурите са по-ниски, рапанът изчезва и учените констатират запаси на черна мида.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

Реколтата от грах и зелен фасул е  с 50 %  по-малка

Реколтата от грах и зелен фасул е с 50 % по-малка

Огромен недостиг на зеленчуци се очертава в България. Tрябва да се даде възможност на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия