БУЛЛАБ: Акредитацията на лабораториията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество

Законодателството на ЕС изисква доказване на безопасност на  храните, което включва лабораторни изпитания от акредитирана от националния или друг акредитиращ орган в ЕС, член на ЕА – Париж и страна по МЛА. Това се посочва в отворено писмо на сдружение БУЛЛАБ до браншовите организации на производителите по повод на това, че  лютеницата съдържа олеамид – токсично вещество, въздействащо на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната.
 Акредитацията на лабораторията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество или процес. Т.е. системата не е просто административно назначена структура, а задължително включва експертно знание на служителите в съответния орган и ползваните от тях външни оценители
  Това е посочено в писмо, изпратено по повод различни публикации на темата лютеница, лабораторни изпитания, безопасност и качество на храните от последните дни. Не приемаме медицинските лаборатории да се дават за сравнителен пример, от некомпетентни лица, на които явно не им е известен професионалният начин на тяхното функциониране и дейност, посочват от БУЛЛАБ - национално представителна организация на лабораториите в България и пълноправен член на Евролаб – Брюксел.
Използваната като „референтна" белгийска лаборатория не е акредитирана за това конкретно вещество, поради което каквито и да било изводи могат да се правят само след предоставяне на професионалните документи от тези изпитания, а не коментари на странични лица, които може би се явяват и поръчители на изпитването в чужбина, търсещи индулгенция в по-компетентната западна Европа, пише в писмото.
Външни експерти, включително и членове на Буллаб, са основа на експертен потенциал и активни участници в работата на ИА БСА, като нивото на работата се е подобрило чувствително, а агенцията отдавна не е остров за чиновници. Част от особеностите на тези структури, които трябва да се усъвършенстват са заложени в законовите и подзаконови актове.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия