Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции и уникалното ни богатство

Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции, за уникалното ни богатство, за обединението ни около една обща кауза. Еленският бут е кулинарен продукт, който несъмнено служи като визитна картичка на гр. Елена в България и в Европа. Неслучайно той е претендент за регистриране в Брюксел като защитено географско указание. Вярвам, че празникът на еленския бут ще бъде не само място на кулинарно изкушение, но и място за възраждане на традициите, които да предадем на поколенията“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.
Евродепутатът присъства на Петото издание на празника по покана на кмета на град Елена Дилян Млъзев.Еленски майстори показаха един от най-характерните обичаи за този край – пърленето на прасе на трап. За първа година беше направена възстановката „Гурбетчии се завръщат“, защото е малко известен факта, че еленчани са потомствени градинари и завръщането от гурбет в миналото е било истинско събитие.
След официалното откриване на празника, Мария Габриел се срещна с пчелари от Елена. На пчеларска конференция в Елена през 2012 г., тя беше удостоена с титлата „Царица на пчеларите

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия