Черната мида и рапанът намаляват в Черно море

Черната мида и рапанът намаляват в Черно море на дълбочина до 35 м, сочат първоначални данни от изследване на Института по рибни ресурси.

От института проучват морето, за да установят екологичния статус, разпространението и запасите на нерибни ресурси със стопанско значение. Заради открити малки миди и празни черупки учените заключиха, че ресурсите от тях намаляват.

По проекта се работи с най-нов софтуер за обработка на данни и моделиране на екологични процеси. Благодарение на него ще се определи актуалното биологично състояние на мекотелите в определени зони на родния бряг и ще се предвиди бъдещият им екологичен статус.

Анализират се данни, получени от изследвания и при по-голяма дълбочина. Резултатите ще са база за вземане на най-добри решения при управлението и използването на нерибните ресурси в Черно море. Дейностите на изследователите са със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия