Черната мида и рапанът намаляват в Черно море

Черната мида и рапанът намаляват в Черно море на дълбочина до 35 м, сочат първоначални данни от изследване на Института по рибни ресурси.

От института проучват морето, за да установят екологичния статус, разпространението и запасите на нерибни ресурси със стопанско значение. Заради открити малки миди и празни черупки учените заключиха, че ресурсите от тях намаляват.

По проекта се работи с най-нов софтуер за обработка на данни и моделиране на екологични процеси. Благодарение на него ще се определи актуалното биологично състояние на мекотелите в определени зони на родния бряг и ще се предвиди бъдещият им екологичен статус.

Анализират се данни, получени от изследвания и при по-голяма дълбочина. Резултатите ще са база за вземане на най-добри решения при управлението и използването на нерибните ресурси в Черно море. Дейностите на изследователите са със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия