Черната мида и рапанът намаляват в Черно море

Черната мида и рапанът намаляват в Черно море на дълбочина до 35 м, сочат първоначални данни от изследване на Института по рибни ресурси.

От института проучват морето, за да установят екологичния статус, разпространението и запасите на нерибни ресурси със стопанско значение. Заради открити малки миди и празни черупки учените заключиха, че ресурсите от тях намаляват.

По проекта се работи с най-нов софтуер за обработка на данни и моделиране на екологични процеси. Благодарение на него ще се определи актуалното биологично състояние на мекотелите в определени зони на родния бряг и ще се предвиди бъдещият им екологичен статус.

Анализират се данни, получени от изследвания и при по-голяма дълбочина. Резултатите ще са база за вземане на най-добри решения при управлението и използването на нерибните ресурси в Черно море. Дейностите на изследователите са със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия