Джин със 77% алкохолно съдържание заля канадския пазар

Джин със 77-процентно алкохолно съдържание заля канадския пазар, предаде Би Би Си. Стотици хиляди бутилки от популярна марка на спиртната напитка е появиха в търговската мрежа на северноамериканската държава след грешка в системата, която засилила градусите почти двойно. Допустимата норма е 40 градуса, допълни британската медия.
 Въпреки че няма данни за пострадали при употребата на скоросмъртницата, компанията–производител започна да изтегля от магазините и складовете шишета с много силния джин. Това е вторият случай с пускане на напитка с алкохолно съдържание над нормата в Канада. През март властите в северноамериканската държава иззеха бутилки с 81-градусова водка.
 Сгряващите свойства на хвойновата напитка са открити  от британски войници,  В началото джинът се продавала в аптеките. По-късно англичаните решили сами да правят алкохол с добавка на хвойнови плодове и така се появили първите спиртоварни за производството  на джин. Качеството на джина по онова време било твърде съмнително, той представлявал някаква сладникава течност и струвал много евтино. Бил смятан за напитка на нисшите класи, стремящи се с негова помощ да забравят тегобите и мизерията си.
След края на Втората Световна Война, джина се превръща в модерна напитка с висок социален статус. Няма Холивудска звезда, която да е пропуснала възможността да изрази пред медиите любовта си към супермодерното Мартини, най-популярния коктейл на всички времена включващ само две съставки — джин и сух вермут. В самото начало той се приготвял в съотношение 2 към 1 едно в полза на джина, но много бързо модата го прави все по-сух и по-сух и пропорцията стига до 7 към 1. Рецептата на сър Уинстън Чърчил била джин и преминаваща над шейкъра затворена бутилка със сух вермут.
Джинът се запазва като основна бяла алкохолна напитка, използвана за коктейли, до 1970 година, когато неутралната на вкус и аромат водка, окончателно завзема световния пазар и става алкохол номер едно. Въпреки това и до ден днешен джинът е една от най-популярните напитки по света. Днес джин се радва най-голяма популярност във Великобритания, САЩ и Канада.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия