Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада

Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада на петия Фестивал на виното и културното наследство. Сребърното отличие заслужи Stallion Classic на винарско имение Ейнджълс естейт. Бронзовото бе присъдено на виното Soli Invicto на Едоардо Миролио.
Общо 37 винопроизводители и кулинарни фирми разположиха своите щандове върху античната улица и лапидариума в музея. Както всяка година, така и сега акцентът на виненото изложение бе както върху божествената напитка, така и върху културното наследство на града и региона.
Началото на Alexandra Estate. е поставено през 2012 година със закупуването на 200 декара първокласни лозя в региона Сакар, доказал се като един от най-известните винарски региони в България.Лозята на Alexandra Estate в село Орешец, Харманлийско са в първа година плододаване, когато привличат вниманието на експертите, а близостта им със 100 годишна дъбова гора и разположението им в подножието на Източните Родопи допринася още повече за избора им. Изложението на лозята е северно. Това дава възможност на гроздето да запази добри киселини дори в този регион с обичайно горещ климат.
Сортовете, които се включват във вината на имението са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие.
През 2013 г. Alexandra Estate се разширява с още 100 дка лозя в село Ракитница, Старозагорско, разположени на 300 м надморска височина, а карбонатните им почви ще допринесат за отличното качество на гроздето, засадено върху тях. Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон ще дадат първия си плод през 2016 година. Това, което отличава Alexandra Estate при отглеждането на лозята, са принципите на органичното и биодинамичното земеделие.
През 2014г. Alexandra Estate произвежда общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. През същата година започна и изграждането на винарна в село Ракитница, в която  се произвеждат до 60 000 бутилки За винификацията са използвани собствени френски бъчви с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори и розето е частично ферментирало във френски дъб.






Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия