Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада

Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада на петия Фестивал на виното и културното наследство. Сребърното отличие заслужи Stallion Classic на винарско имение Ейнджълс естейт. Бронзовото бе присъдено на виното Soli Invicto на Едоардо Миролио.
Общо 37 винопроизводители и кулинарни фирми разположиха своите щандове върху античната улица и лапидариума в музея. Както всяка година, така и сега акцентът на виненото изложение бе както върху божествената напитка, така и върху културното наследство на града и региона.
Началото на Alexandra Estate. е поставено през 2012 година със закупуването на 200 декара първокласни лозя в региона Сакар, доказал се като един от най-известните винарски региони в България.Лозята на Alexandra Estate в село Орешец, Харманлийско са в първа година плододаване, когато привличат вниманието на експертите, а близостта им със 100 годишна дъбова гора и разположението им в подножието на Източните Родопи допринася още повече за избора им. Изложението на лозята е северно. Това дава възможност на гроздето да запази добри киселини дори в този регион с обичайно горещ климат.
Сортовете, които се включват във вината на имението са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие.
През 2013 г. Alexandra Estate се разширява с още 100 дка лозя в село Ракитница, Старозагорско, разположени на 300 м надморска височина, а карбонатните им почви ще допринесат за отличното качество на гроздето, засадено върху тях. Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон ще дадат първия си плод през 2016 година. Това, което отличава Alexandra Estate при отглеждането на лозята, са принципите на органичното и биодинамичното земеделие.
През 2014г. Alexandra Estate произвежда общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. През същата година започна и изграждането на винарна в село Ракитница, в която  се произвеждат до 60 000 бутилки За винификацията са използвани собствени френски бъчви с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори и розето е частично ферментирало във френски дъб.






Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия