Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС. Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско.  
Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти и детски храни. Компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.
Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните . Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година.
Няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия