„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще внасят суровини в Монголия

„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще  внасят суровини в Монголия, които ще се преработват и след това готовият продукт ще се изнася за Китай,  обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение в азиатската страна.
Производството на хранителни продукти е една от сферите на взаимен интерес от българска и монголска страна, с потенциал за износ към Китай и Русия, стана ясно на двустранен бизнес форум, който бе открит от държавния глава. Той подчерта още широките възможности за сътрудничество в земеделието и храните, фармацевтиката, възобновяемата енергия.
Български краставици, домати и пипер ще се отглеждат в Монголия след изграждането на оранжерия по родна технология с над 1 млн. долара. Парите са преведени от монголска страна и са част от погашенията по дълга й към България.
 Ще бъдат обявени обществени поръчки за български фирми, които да изградят съоръжението, като намеренията са то да е направено до края на годината. Първоначално зеленчуците ще са за монголския пазар, но намерението е проектът да се разшири и да се стигне до износ за Китай.
В Националния парк „Терелж” Плевнелиев посети юртата на номадско семейство, където бе посрещнат от домакините с традиционния кумис.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия