„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще внасят суровини в Монголия

„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще  внасят суровини в Монголия, които ще се преработват и след това готовият продукт ще се изнася за Китай,  обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение в азиатската страна.
Производството на хранителни продукти е една от сферите на взаимен интерес от българска и монголска страна, с потенциал за износ към Китай и Русия, стана ясно на двустранен бизнес форум, който бе открит от държавния глава. Той подчерта още широките възможности за сътрудничество в земеделието и храните, фармацевтиката, възобновяемата енергия.
Български краставици, домати и пипер ще се отглеждат в Монголия след изграждането на оранжерия по родна технология с над 1 млн. долара. Парите са преведени от монголска страна и са част от погашенията по дълга й към България.
 Ще бъдат обявени обществени поръчки за български фирми, които да изградят съоръжението, като намеренията са то да е направено до края на годината. Първоначално зеленчуците ще са за монголския пазар, но намерението е проектът да се разшири и да се стигне до износ за Китай.
В Националния парк „Терелж” Плевнелиев посети юртата на номадско семейство, където бе посрещнат от домакините с традиционния кумис.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия