Mлякото, произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта

Проверки показаха, че млякото,  произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта, който обаче е задължителен за продукцията на фермерите – 1 128 са невалидните проби. Това е 1/3-та от продукцията и представлява много тревожен факт. До началото на м. Юни, в двете лаборатории, оторизирани за събиране на пробите в София и Хасково, са предоставени 3 308 проби.
 По силата на  Наредба 2, която определя специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, фермерите са длъжни да дават  всеки месец или двукранто в месеца проби от продукцията си. Пробите са за да бъде установено дали млякото отговаря на европейските стандарти за съдържание.  
В един милилитър краве мляко е допустимо да има максимум 100 000 общ брой микроорганизми  и до 400 000 общ брой соматични телесни клетки За овчето, кравето и за биволското мляко се изисква максималният брой микроорганизми да не е повече от 1,5 милиона.
Млякото се изследва и за наличието на инхибитори, за точка на замръзването и за маслено съдържание.
В южна България при половината от извършените ревизии  пробите са се оказали извън евро нормата. В Софийската лаборатория положението е още по-фрапантно. От извършени от инспекторите 105 контроли, 78 са с несъответствие. Лабораторията е приела 940 млечни проби, като 439 са под чертата.
Необходимо е да се завиши хигиената и да се овладее правилното взимане на млечните проби, съветват специалисти от агенцията по храните. Това ще редуцира броя от невалидни проби, а в същото време ще подобри качеството на суровината.
Вече се провеждат обучителни семинари, инициирани от млекопреработватели, които ще съдействат на фермерите да постигнат по-високото качество, от което се нуждаят.
Предстоят проверките в малките стопанства, които са  с 1 до 9 крави.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия