Mлякото, произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта

Проверки показаха, че млякото,  произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта, който обаче е задължителен за продукцията на фермерите – 1 128 са невалидните проби. Това е 1/3-та от продукцията и представлява много тревожен факт. До началото на м. Юни, в двете лаборатории, оторизирани за събиране на пробите в София и Хасково, са предоставени 3 308 проби.
 По силата на  Наредба 2, която определя специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, фермерите са длъжни да дават  всеки месец или двукранто в месеца проби от продукцията си. Пробите са за да бъде установено дали млякото отговаря на европейските стандарти за съдържание.  
В един милилитър краве мляко е допустимо да има максимум 100 000 общ брой микроорганизми  и до 400 000 общ брой соматични телесни клетки За овчето, кравето и за биволското мляко се изисква максималният брой микроорганизми да не е повече от 1,5 милиона.
Млякото се изследва и за наличието на инхибитори, за точка на замръзването и за маслено съдържание.
В южна България при половината от извършените ревизии  пробите са се оказали извън евро нормата. В Софийската лаборатория положението е още по-фрапантно. От извършени от инспекторите 105 контроли, 78 са с несъответствие. Лабораторията е приела 940 млечни проби, като 439 са под чертата.
Необходимо е да се завиши хигиената и да се овладее правилното взимане на млечните проби, съветват специалисти от агенцията по храните. Това ще редуцира броя от невалидни проби, а в същото време ще подобри качеството на суровината.
Вече се провеждат обучителни семинари, инициирани от млекопреработватели, които ще съдействат на фермерите да постигнат по-високото качество, от което се нуждаят.
Предстоят проверките в малките стопанства, които са  с 1 до 9 крави.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия